poražavajuće brojke

U SAD-u rekordnih 54.000 novozaraženih COVID-om u jednom danu

02.07.2020 u 21:02

Bionic
Reading

U Sjedinjenim Državama je zabilježeno rekordnih 54.000 slučajeva zaraze novim koronavirusom u jednom danu, po službenim podacima američkog Centra za kontrolu bolesti (CDC) objavljenim u četvrtak za srijedu. Prosječan dnevni broj novih slučajeva zaraze ovoga tjedna je u SAD-u bio veći od 40.000, više nego u danima s najviše novozaraženih u travnju i svibnju.

Širenje covida-19 ne pokazuje znakove posustajanja. Florida, jedno od glavnih novih žarišta epidemije, izvijestila je o 9500 novozaraženih u jednom danu, po podacima lokalnih zdravstvenih vlasti od četvrtka, čime je gotovo izjednačila do sada zabilježeni najveći broj slučajeva u danu za tu saveznu državu.

Broj novozaraženih raste u južnim i jugozapadnim državama gdje Kalifornija, Teksas, Arizona, Georgia i Sjeverna Karolina bilježe značajan nagli rast broja oboljelih. Kako raste broj oboljelih tako raste i zabrinutost da su se neki dijelovi SAD-a previše i prerano otvorili.

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence ovoga je tjedna posjetio Arizonu a kasnije u četvrtak bi se trebao sastati s guvernerom Floride Ronom De Santisom koji je najavio da neće u značajnijoj mjeri zaustavljati gospodarske aktivnosti, iako je uveo ograničenja za rad barova i restorana.

Predsjednik Donald Trump nastavlja govoriti da savezna vlada pomaže lokalnim dužnosnicima u obuzdavanju širenja zaraze i odbacuje zabrinutosti da bi novo širenje zaraze moglo zaustaviti gospodarski oporavak od recesije.

Podaci o širenju epidemije dolaze uoči vikenda u kojem se 4. srpnja obilježava američki Dan nezavisnosti i obično dolazi do većih okupljanja. Neke lokalne vlasti na Floridi uvode strože mjere od guvernerovih , uključujući zabranu organiziranja tradicionalnih vatrometa.

Istovremeno je New York, nekada epicentar zaraze u SAD-u, zaustavio ukidanje nekih epidemioloških mjera. Grad New York ipak i dalje planira ponovno otvoriti škole u rujnu, rekao je gradonačelnik Bill de Blasio.

Mnogi od novozaraženih su mlađi od 40 godina, a na Floridi je prosjek 37 godina starosti. S obzirom da najranjivije skupine za sada nisu teško pogođene a neke do epidemioloških mjera su još uvijek na snazi, dužnosnici se nadaju da se može izbjeći najgori scenarij.

CDC je objavio da je tijekom proteklog dana uslijed zaraze novim koronavirusom umrlo 725 osoba, povećavši ukupan broj smrtnih slučajeva u SAD-u na 128.024. Iako visok, broj umrlih je još uvijek znatno ispod rekordnih brojeva zabilježenih ranije tijekom pandemije.