STIGLA RANIJE

U SAD-u najavljuju najtežu sezonu gripe u zadnjih 10 godina

11.01.2013 u 11:07

Bionic
Reading

U većem dijelu Sjedinjenih Država ove godine hara epidemija gripe nešto ranije nego što je to uobičajeno, a liječnici su objavili kako je dosad od njezinih posljedica umrlo 18-oro djece, da je dosad hospitalizirano više od 2.200 pacijenata te da bi ovo mogla biti najteža sezona gripe u posljednjih 10 godina

'Čini se da će ovo biti najteža sezona gripe u posljednjih 10 godina', rekao je direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti (NIAID), dr. Anthony Fauci, dodavši kako je ona u 2012. bila jedna od najbenignijih dosad.

'Gripa je ove godine počela nekoliko tjedana prije nego ranijih godina. Prvi su se slučajevi pojavili već početkom prosinca, a dosad se to događalo obično polovinom siječnja, da bi vrhunac bolest dosegnula krajem veljače', rekao je dr. Fauci.

'Nije dobar znak kada se tako rano razvije ovako velika raširenost infekcije. Naime, to je općenito najava za jednu težu epidemiju', objasnio je virolog.

Ove godine dominantan je virus H3N2, u povijesti odgovoran za teže simptome gripe u odnosu na ostale vrste virusa, kazao je Fauci.