SVE MANJE LUDI ZA ORUŽJEM

U SAD-u 750 manje mrtvih zahvaljujući zakonskom počeku za kupnju vatrenog oružja

17.10.2017 u 21:15

Bionic
Reading

Zakoni kojima se uvodi razdoblje čekanja za kupnju vatrenog oružja u Sjedinjenim Državama omogućuju da se spase stotine života na godišnjoj razini jer smanjuju broj ubojstava i samoubojstava, zaključak je studije američkog Harvardova sveučilišta

Znanstvenici čiji su zaključci u ponedjeljak objavljeni u Izvješćima američke znanstvene akademije (PNAS), utvrdili su da se svake godine oko 750 ubojstava vatrenim oružjem spriječi u šesnaest saveznih država i u saveznoj prijestolnici Washingtonu koje su 2014. donijele takvu mjeru.

U zemlji svake godine od vatrenog oružja umire više od 33.000 ljudi, od čega su 22.000 samoubojstva.

Po njihovim riječima, ako se takva obveza uvede u svim saveznim državama, više od 900 života moglo bi se spasiti svake godine na račun pada broja ubojstava.

U studiji su uspoređeni podatci o smrti od vatrenog oružja između 1970. i 2014. u saveznim državama koje su imale takvu obvezu i onima koje nisu. U tom razdoblju, 43 države i Washington su u nekom trenutku uveli poček za kupnju vatrenog oružja.

Zahvaljujući počeku, broj ubojstava vatrenim oružjem na godišnjoj razini smanjio se za 36, a samoubojstava za 22 do 35 u državi koja je u godišnjem prosjeku po broju ubijenih vatrenim oružjem.