ULAZAK U EU I NATO

U Saboru prošla deklaracija o potpori zemljama jugoistočne Europe

12.10.2011 u 22:02

Bionic
Reading

Prijedlog deklaracije o promicanju europskih vrijednosti u jugoistočnoj Europi, kojom bi se dala potpora zemljama jugoistočne Europe u ostvarivanju europske i euroatlantske perspektive, dobio je danas u Hrvatskom saboru potporu HDZ-ova kluba, dok su iz HNS-HSU-a upozorili da je riječ o ponavljanju političke poruke, više puta upućene našim susjedima

Deklaracijom se izražava čvrsto stajalište Hrvatske da otvorena bilateralna pitanja, kao što su npr. granična, ne smiju kočiti pristup EU država kandidatica, istaknuo je u ime predlagatelja ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

U deklaraciji, donošenje koje je vlada predložila Hrvatskom saboru, ističe se da će se Hrvatska, osnažena završetkom pristupnih pregovora i ulaskom u Europsku uniju 1. srpnja 2013., i dalje zauzimati za promicanje europskih vrijednosti mira, slobode, vladavine prava, demokracije i socijalnoga tržišnog gospodarstva.

Đurđica Sumrak je u ime HDZ-ova kluba pohvalila deklaraciju rekavši da 'podupire reformski proces' te da 'ima stabilizirajuću i razvojnu dimenziju'. 'Za Hrvatsku je od posebnog interesa da sve zemlje u jugoistočnoj Europi nastave reforme koje su potrebne za postizanje i primjenjivanje standarda EU-a i NATO-a', poručila je.

Miljenko Dorić (HNS/HSU) podsjetio je kako su 'bezbroj puta i hrvatska premijerka i predsjednik govorili o tome da Hrvatska neće kočiti nikoga na putu prema Europskoj uniji' te je upitao zašto se to sada u Hrvatskom saboru ističe posebnom deklaracijom. 'Je li to pokušaj sanacije nekih poruka s prošlotjedne rasprave u Hrvatskom saboru', upitao je Dorić, istaknuvši jasno stajalište njegova kluba da je takva deklaracija Hrvatskoj nepotrebna.

Doriću je bilo sporno i promicanje euroatlantske perspektive u regiji jer su, rekao je, Srbi jasno rekli da njihova perspektiva nije NATO. 'Otkud nama pravo reći da ćemo sve zemlje gurati u isti koš', upitao je.

Na njegov istup odgovorio je HDZ-ov zastupnik Frano Matušić ustvrdivši kako se pod euroatlantskim vrijednostima ne misli samo na vojnu i obrambenu silu, već se promiču iste vrijednoisti koje promiče i Europska unija.

Saborski zastupnici večeras su u kratkotrajnoj raspravi poduprli i konačni prijedlog zakona o rokovima ispunjenja novčanih obveza, kojim se na rok do 60 dana ograničavaju novčane obveze u ugovorima između poduzetnika.

Kako je istaknuo državni tajnik u ministarstvu financija Zdravko Marić, rokovi duži od 60 dana moći će se ugovarati samo ako to neće oštetiti vjerovnike.

Zastupnici su bez rasprave poduprli i prijedlog odluke o privremenom financiranju poslova, funkcija i programa državnih tijela i drugih proračunskih korisnika u prvom tromjesečju 2012. Njime se, objasnio je državni tajnik Marić, daje suglasnost na privremene financijske planove za prvo tromjesečje 2012. za Hrvatske vode, Hrvatske ceste, Državnu agenciju za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Agenciju za upravljanje državnom imovinom.