NOVE ŽRTVE

U rudarskoj nesreći u Kini poginulo 87 rudara

22.11.2009 u 09:56

Bionic
Reading

U eksploziji u ugljenokopu na sjeveroistoku Kine poginula su osamdesetsedmorica rudara, a dvadesetjedan se vodi kao nestao, po novom izvješću službene kineske agencije Nova Kina objavljenom u nedjelju ujutro

Spasioci su pronašli osmoricu rudara, ali se još ne može znati jesu li živi ili mrtvi, dodaje agencija.

U ranijem izvješću objavljenom u subotu navečer navodio se broj od 66 poginulih rudara, a po prvim izvješćima bile su 42 žrtve.

Eksplozija se dogodila u subotu u 2.30 sati (19.30 sati po srednjoeuropskome vremenu) u rudniku blizu Heganga, u pokrajini Heilongjiangu, dok su pod zemljom bila 528 rudara, po državnoj upravi za sigurnost na radu. No većina rudara uspjela je izaći na površinu. Eksplozija metana izbila je na dubini od 400 metara, dodao je glasnogovornik spasilačke ekipe, a prenijela je Nova Kina.

Rudnik koji proizvodi 1,45 milijuna tona ugljena na godinu, vlasništvo je javne grupe Heilongjiang Longmay Mining sa sjedištem u Harbinu, prijestolnici pokrajine.

Nesreće su česta pojava u kineskim rudnicima, osobito u ugljenokopima u kojima je lani poginulo 3.215 radnika, po službenim statistikama, a nevladine organizacije smatraju da je taj broj puno veći.

Po podatcima objavljenim na mrežnoj stranici uprave za sigurnost na radu, u kineskim ugljenokopima je između siječnja i rujna poginulo 1.888 osoba