uređivat će se još jedna

U riječkom KBC-u otvorena nova angiosala

20.12.2018 u 14:56

Bionic
Reading

Na Zavodu za kardiovaskularne bolesti riječkog Kliničkog bolničkog centra u četvrtak je puštena u rad nova polivalentna angiosala koja će se koristiti za naprednu dijagnostiku i liječenje bolesti srca i krvnih žila, ukupne vrijednosti 8,3 milijuna kuna

Ministarstvo zdravstva sudjelovalo je u financiranju s 4,8 milijuna kuna bespovratnog iznosa iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ravnatelj KBC-a Davor Štimac ustvrdio je kako kardiologija 'jedna od perjanica' riječkoga KBC-a. 'Ovdje se radi čitav dan i oprema je od ključnog značenja, pa će ova angiosala sigurno pomoći u još boljem radu', rekao je.

Državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Željko Plazonić najavio je da će se u KBC-u uskoro početi uređivati još jedna angiosala. U planu Ministarstva zdravstva je sufinanciranje zamjena šest angiosala u hrvatskim bolnicama, te uređenje dviju novih u Thalassotherapiji u Opatiji i novoj pulskoj bolnici, rekao je Plazonić.

Novi kompleks angiosale s instaliranim angiografskim monoplanarnim RTG uređajem za interventnu kardiologiju omogućuje integrirani intravaskularni ultrazvuk, mjerenje rezerve frakcijog protoka i mogućnost trodimenzionalnog prikaza.

To će olakšati intervencije u zahtjevnim zahvatima u koronarnim arterijama te precizno i brzo dijagnosticiranje strukturnih grešaka srca i velikih krvnih žila.

Odjel za invazivnu i intervencijsku kardiologiju Zavoda za kardiovaskularne bolesti obavi godišnje oko 4000 procedura, od toga 1700 koronarnih operacija s ugradnjom stentova.

Ove je godine hitnom invazivnom dijagnostikom i intervencijom zbrinuto više od 300 bolesnika s infarktom miokarda.