mjere zaštite od koronavirusa

U Rijeci se studenti moraju iseliti iz studentskog naselja, a u Zagrebu se radi evidencija u domovima

20.03.2020 u 15:58

Bionic
Reading

U petak je započelo preseljenje studenata iz Studentskog naselja Ivan Goran Kovačić u Rijeci, koje će se koristiti u javnozdravstvene svrhe, na iznenađenje samih studenata koji su dopis o mobilizaciji od Sveučilišta u Rijeci dobili svega dan ranije. U Zagrebu se pak radi evidencija studenata u domovima

'U skladu s novim preventivnim i javnozdravstvenim mjerama koje su donijeli MUP i Nacionalni stožer, Studentsko naselje Ivan Goran Kovačić mobilizirano je, stoga se sukladno tome mora osloboditi i pripremiti za moguće korištenje u javnozdravstvene svrhe', stoji u dopisu Sveučilišta u Rijeci, kako piše MojFaks.

Studenti će biti preseljeni u naselje Trsat u slobodne sobe, a u slučaju potrebe oslobađat će se dodatne sobe. Stvari studenata koji su otputovali kućama, kako navode, bit će pažljivo premještene po državno propisanoj proceduri, a sve će ih dočekati u jasno označenim kutijama na novoj lokaciji.

'U navedenom smislu već sutra, u petak 20. ožujka 2020., dio studentskih soba u studentskom naselju Trsat oslobodit će se od stvari u organizaciji Studentskog centra Sveučilišta u Rijeci kako bi se studenti koji sada borave u studentskom naselju Ivan Goran Kovačić, a žele nastaviti koristiti studentski smještaj, mogli preseliti u naselje Trsat...', piše u dopisu.

  • +34
Zagreb: Civilna zaštita postavlja krevete u hodnik dvorane u Areni Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

O svemu se oglasila i pomoćnica rektorice za studentska pitanja Tea Dimnjašević na društvenim mrežama.

'Najvažnije je da će se studenti u potpunosti zaštititi, oni koji su trenutno u IGK-u i Trsatu, a potom i sve osobne stvari studenata koji su otišli svojim kućama. Svi ćete primiti obavijesti od SC-a, Sveučilišta i Zbora… Nadamo se da ćemo se što prije vratiti u normalan tok funkcioniranja, a do tada vas molimo za suradnju i razumijevanje jer vjerujem da je svima nama ovo prvi put da smo u ovakvoj situaciji i trenutnim okolnostima', poručila je.

U zagrebačkim studentskim domovima studente je pak dočekala obavijest da se moraju javiti radi evidencije, bez konkretnog objašnjenja, pa smo poslali upit Studentskom centru u Zagrebu pitajući o čemu je točno riječ.

Iz centra navode kako se provode pojačane mjere zaštite od širenja zaraze.

'Sukladno odluci Stožera civilne zaštite RH, Studentski centar u Zagrebu pruža usluge smještaja i prehrane studentima u studentskim domovima. Slijedom redovitih aktivnosti održavanja i čišćenja studentskih paviljona i plana poslovanja, osoblje studentskih domova evidentiralo je broj trenutno useljenih studenata. Provode se pojačane mjere zaštite od zaraze COVID-om-19', rekao je sanacijski upravitelj Mirko Bošnjak.