USPJEH STRUČNJAKA

U Rijeci izvršena tisućita transplantacija bubrega

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 17.04.2013 21:58
  • Objavljeno 17.04.2013 u 21:19
KBC Rijeka

KBC Rijeka

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić

U KBC-u Rijeka prošle je noći izvršena tisućita transplantacija bubrega, što predstavlja vrhunski rezultat i potvrđuje uspjeh stručnjaka tog centra, kojima je danas čestitao i Rajko Ostojić, ministar zdravlja

KBC Rijeka danas je Referentni centar za transplantaciju bubrega Ministarstva zdravlja te jedna od ustanova s najrazvijenijim donorskim programom. Zahvaljujući profesionalnim naporima djelatnika bolnice i svijesti građana o važnosti darivanja organa, Primorsko-goranska županija jedna je od vodećih u Hrvatskoj po broju darivatelja organa.

Prva transplantacija bubrega na ovim područjima izvedena je u Rijeci 1971. godine, te je riječko zdravstvo svrstala u sam vrh svjetske medicine, a od tada počinje intenzivni razvoj transplantacijskog programa.

Hrvatska je danas vodeća zemlja u svijetu u transplantaciji i darivanju tog organa. U njoj se danas ukupno obavi više od 200 transplantacija bubrega godišnje, od čega oko 30 - 40 u KBC-u Rijeka.

'Zahvaljujući porastu broja darivatelja, kvalitetnim stručnjacima u našim bolnicama i dobrom organizacijskom modelu, hrvatski pacijenti danas najkraće u svijetu čekaju presađivanje bubrega. U 2012. godini tako je presađen 231 bubreg, a u prva dva mjeseca ove godine 43 bubrega. Na transplantaciju tog organa u Hrvatskoj se čeka prosječno dvije godine', poručio je ministar Ostojić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!