U ZAGREBU LETE KROVOVI I PADAJU STABLA

U Rijeci dvadesetak ozlijeđenih, dvoje u životnoj opasnosti

  • +16

Orkanski vjetar ruši po Hrvatskoj

Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Bionic
Reading

Dvadesetak je osoba ozlijeđeno u jutrošnjem nevremenu. Među ozlijeđenima ima i djece, a najteže su ozlijeđena dva radnika s gradilišta u Marčeljevoj Dragi koji se u ovom trenutku nalaze na operacijama u Kliničkom bolničkom centru Rijeka. U Zagrebu pak zasad sve prolazi bez ozlijeđenih, no šteta će biti velika. Naime, vjetar ruši stabla i krovove, a promet se odvija vrlo otežano

Kako doznaje Novi list od voditelja Hitnog trakta KBC Rijeka dr. Alena Protića, radnici imaju teške ozljede i životno su ugroženi. Na sušački hitni trakt dopremljeno je još sedmero građana s teškim ozljedama. Radi se o raznim prijelomima kostiju, šest osoba zasad je lakše ozlijeđeno, a među njima je i troje djece.

'Nema potrebe da se djeca izlažu problemu, a imamo problema već na tri škole, jedna u Jelenji u Dražicama, gdje su problemi s krovom, u Dobrinju i u Industrijskoj školi u Rijeci, gdje padaju crepovi s krova pa smo djecu poslali doma', kazao je župan Zlatko Komadina.

Dio Rijeke i riječkog prstena noćas je ostao bez struje, dio kućanstava još nije dobio električnu energiju.

U Opatiji je stradalo troje osnovnoškolaca kada je na njih pala odlomljena grana.

Preporuka je svih službi da oni koji ne moraju ne izlaze iz kuća i stanova.

Klinički bolnički centar Rijeka danas funkcionira u otežanim uvjetima. Javljaju kako su na njihovim objektima zabilježene materijalne štete koje se još saniraju, a ozlijeđenih osoba, na sreću, nema. Međutim, u Centar za hitnu medicinu zaprimljeno je više teže ozlijeđenih osoba, a od toga su dvije u stanju životne ugroženosti.

Također, naglašavaju kako je današnji nehitni operacijski program u glavnoj zgradi lokaliteta Rijeka - otkazan zbog tehničkih problema.

Iz KBC-a kažu kako su pristupi Centrima za hitnu medicinu Sušak, Rijeka i Kantrida osigurani te se pacijenti zbrinjavaju prema prioritetu. Mole, ako nije nužno, da se do smirivanja vremena ne dolazi na naručene preglede. No svi koji dođu bit će obrađeni uz vjerojatno minimalna kašnjenja redovitih programa. Pacijenti koji se zbog nevremena ne pojave u naručenim terminima, bit će naručeni u najkraće moguće vrijeme.

U Zagrebu vjetar ruši stabla i krovove, a promet otežan

Olujni vjetar tijekom noći i jutra rušio je stabla na kuće i prometnice te odnosio krovove, a dijelom gradskih prometnica vozi se otežano, doznaje se jutros u zagrebačkoj vatrogasnoj postrojbi i policiji.

Javna vatrogasna postrojba Grada Zagreba od sinoć je imala više od tisuću poziva građana, a vatrogasci su izašli na više od 500 intervencija.

Kako se doznaje od vatrogasaca, telefoni ne prestaju zvoniti, a građani najviše zovu zbog rušenja stabala na kuće, automobile, prometnice te zato što im je olujni vjetar odnio krov. Zbog olujnog vjetra, jutros se srušio dio glavne zgrade staroga zagrebačkog Paromlina, a urušavanjem prijeti i ostatak tog jednog od najvažnijih zagrebačkih spomenika industrijske arhitekture.

Oko podneva na križanju Vodovodne ulice i Ilice u Zagrebu umalo je i ubio čovjeka. Gotovo 50 metarski jablan obrušio se, iz dvorišta pivnice pred tvornicom Zagrebačke pivovare, preko Ilice i vršcima krošnje 'pomazio čovjeka koji je stajao pred bankomatom.

Uplašeni očevici tvrde da je falilo samo nekoliko centimentara da čovjeka poklopi kakva deblja grana. 'Vikali smo i mahali ali čovjek nije gledao a kada ga je krošnja poklopila osvrnuo se blijed kao krpa. Ovako nešto nikada nisam vidio!', izjavio je zaprepašteni prolaznik koji je stajao na nekoliko metara od mjesta gdje je jablan tresnuo na drugu stranu ulice.

Olujno nevrijeme uzrokovalo je i probleme u prometu pa je za promet zatvorena dionica od Britanskog trga do Hercegovačke ulice. Otežano se prometuje Novakovom ulicom, Bosanskom ulicom, Vrapčanskom ulicom, ulicom Štefanovec, ulicom Vrhovec, Oporovečkim dolom te Čulinečkom ulicom, doznaje se u zagrebačkoj policiji.

Gradski ured za upravljanje u hitnim situacijama izvijestio je kako je olujni vjetar prijepodne odlomio dio limenog krova sa zgrade u kojoj se nalaze Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića i zagrebačka XVIII. gimnazija u Ulici Matije Mesića, ali da za učenike nema opasnosti.

U tom uredu, čiji su djelatnici na mjestu događaja, kažu kako je pozvana policija kako bi ogradila vanjski prostor.

U Sesvetama na adresi Brune Bjelinskog kb. 7, 9, 11 i 13 vjetar je iščupao krovove sa zgrada. Na terenu su Ured za upravljanje u hitnim situacijama, policija i vatrogasci.

Policija je ogradila područje zbog sigurnosti. Zbog kiše i snažnog vjetra trenutno sanaciju nije moguće obaviti.