diplome budućih vladajućih

Dolaze na vlast, a što su po struci? Ovo je obrazovni profil ekipe iz DP-a

15.05.2024 u 12:37

Bionic
Reading

Bit će to sportska vlada, prokomentirao je HDZ-ov Ivan Anušić činjenicu da će u budućoj postavi u Banskim dvorima biti čak tri kineziologa. Jedan je on sam, a druga dva dolaze iz Domovinskog pokreta. Pročešljali smo biografije i ostalih visokih dužnosnika i budućih zastupnika te stranke

Jedan od trojice kineziologa u budućoj Vladi RH bit će i čelnik Domovinskog pokreta Ivan Penava, koji bi prema nekim informacijama u Banske dvore trebao doći nakon lokalnih izbora, a do tada će biti na mjestu potpredsjednika Sabora. Penava je na Kineziološkom fakultetu diplomirao 1999. te ima zvanje profesora kineziologije.

Drugi čovjek Domovinskog pokreta Mario Radić, koji bi u idućoj Vladi trebao biti njen potpredsjednik te ministar demografije, po struci je inženjer telekomunikacija. U javnosti je poznatiji kao suvlasnik Pevexa s Pavlom Vujnovcem i nizom drugih dioničara.

Drugi kineziolog iz DP-a je tajnik stranke Josip Dabro, budući ministar poljoprivrede. Dabro je na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu 2012. godine završio Stručni studij za izobrazbu trenera, studijski smjer Kondicijska priprema sportaša, te postao stručni prvostupnik trenerske struke. Zatim je 2019. godine na Univerzitetu u Travniku, nakon dvije godine studija na Edukacijskom fakultetu, smjer Opća kineziologija, stekao diplomu i stručno zvanje magistra kineziologije. Niz godina bavi se kickboxingom.

Njih trojica već su poznata po istupima u javnosti, no još jedno lice ukazalo se na pregovorima s HDZ-om. Damir Barna, piše na web stranici DP-a, po zanimanju je ekonomist. Poznato je i to da je, još dok je bio u HDZ-u, kao i Dabro, bio zamjenik vukovarsko-srijemskog župana.

Među zastupnicima koji će položiti prisegu u Saboru ovaj tjedan je i javnosti poznato lice. Tomislav Josić, kojeg se mnogi sjećaju kao čelnika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara i borca protiv postavljanja ćiriličnih ploča u Vukovaru, dragovoljac je Domovinskog rata i bivši zatočenik srpskih logora. Što se tiče obrazovanja, završio je medicinsku školu, a kasnije je radio u vukovarskoj bolnici kao medicinski tehničar na odjelu psihijatrije. Daljnje školovanje prekinuo mu je rat.

Stephen Nikola Bartulica, koji je ovih dana iznio i uvjete za svoju podršku Vladi, povratnik je iz SAD-a. Rođen je u saveznoj državi Missouri, a upravo je u toj državi na Sveučilištu Missouri u gradiću Columbiji diplomirao politologiju. Magistrirao je te doktorirao na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu (doktorat u području humanističkih znanosti, polje filozofije - grane: politička filozofija i etika). Bivši je savjetnik predsjednika Ive Josipovića te premijera Tima Oreškovića.

U Sabor je na listi DP-a izabrana i Dubravka Lipovac Pehar, čelnica stranačkog ogranka u Slavonskom Brodu. Po struci je ekonomistica, a također je lokalna vijećnica u brodsko-posavskoj Županijskoj skupštini.

U saborskim klupama sjedit će i šef zagrebačkog DP-a Igor Peternel. On je pak diplomirao 2001. na Fakultetu kemijskog inženjerstva i tehnologije. Disertaciju pod naslovom 'Razgradnja organskih onečišćivala visokonaponskim električnim izbojem i UV zračenjem' obranio je u srpnju 2008. Bivši je član SDP-a te bivši visoki dužnosnik HHO-a.

  • +7
DP-ovci Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Iz Zadra će u Sabor ići Damir Biloglav. Po zanimanju je obiteljski liječnik, a u medijima se našao kada ga je Dom zdravlja Zadarske županije prijavio da je odbio cijepiti pacijente protiv koronavirusa. Biloglav je oslobođen tih optužbi jer nije bilo dokaza za njih.

Ivanu Šipiću saborske klupe nisu nepoznanica. U njima je već sjedio kao HDZ-ov zastupnik, no tu je stranku napustio prije nekoliko godina. Po struci je diplomirani teolog i predavao je vjeronauk u lokalnim školama, a u nekoliko mandata bio je gradonačelnik Trilja.

Još jedan od vukovarskih branitelja i logoraš Stipo Mlinarić Ćipe u Sabor ulazi drugi put. U njegovoj kratkoj biografiji na saborskim stranicama piše da ima srednju stručnu spremu, odnosno da je završio Strukovnu školu 'Edvard Kardelj' u Vukovaru te je po zanimanju obućarski tehničar.

Put Sabora će i Ivica Kukavica iz Imotskog. Ovaj umirovljeni bojnik Hrvatske vojske još je jedan od kineziologa u Domovinskom pokretu. Završio je kemijsku školu u Imotskom, a 2003. diplomirao je na Kineziološkom fakultetu. Kukavica je bivši branitelj, a na posljednjim lokalnim izborima bio je Mostov kandidat za splitsko-dalmatinskog župana.