IZGLEDNI MINISTAR POLJOPRIVREDE

Zaboravio gdje je studirao, prijavio Plenkovića, pjevao narodnjake. Tko je Josip Dabro

14.05.2024 u 13:45

Bionic
Reading

'Spreman sam preuzeti odgovornost', izjavio je prošlog tjedna glavni tajnik Domovinskog pokreta Josip Dabro na pitanje hoće li biti ministar poljoprivrede u budućoj Vladi. U političkom žargonu spremnost na 'preuzimanje odgovornosti' obično znači da je stvar definitivno dogovorena te da tek treba odraditi formalnosti

Dabro, 41-godišnji bivši HDZ-ovac i današnja uzdanica DP-a, umjesto potonuća karijere koje mu se prognoziralo prije samo tri godine, sada proživljava zvjezdane trenutke. Nakon sudjelovanja u pregovorima u ruke mu pada kompletna hrvatska poljoprivreda, premda s njom nema nikakve vidljive veze - osim što je, eto, Slavonac.

Javnost ga pamti po bučnom i hrabrom razlazu s HDZ-om te verbalnom ratu s Marijem Banožićem i njegovim političkim pokroviteljem Tomislavom Čuljkom, potom po neobičnoj kaznenoj prijavi koju je podnio protiv budućeg šefa Andreja Plenkovića - a koju, kako je kazao, zasad ne namjerava povlačiti - te po sumnjivom zamuckivanju kada su novinari počeli propitivati njegovu diplomu magistra kineziologije.

Studentski dani u magli

Rođen je u Beogradu 1983. godine, osnovnu školu pohađao je u Otoku, srednju Tehničku školu u Vinkovcima, a na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu 2012. godine završio je trogodišnji stručni studij za izobrazbu trenera, studijski smjer Kondicijska priprema sportaša. Kada su ga novinari 2021. godine priupitali za diplomu, ispalo je da ni sam ne zna gdje je i koliko studirao.

'Po struci sam kineziolog, završio sam 2013. u Zagrebu', rekao je i potom eksplicitno kazao da je magistar kineziologije. Na novinarsko pitanje je li studirao tri godine, Dabro je odgovorio: 'Tri godine, ajde', a kada su mu novinari rekli da onda nije magistar kineziologije, kazao je: 'Dobro, ajde. Mislim… Rekao sam, magistar kineziologije.' Upozoren je da to ne može biti bez pet godina studiranja, pa je dodao: 'Da, tako je. Pet godina. Pet godina, da.'

Kasnije je ipak sabrao misli i na Facebooku objasnio da je diplomu magistra zapravo stekao na Univerzitetu u Travniku 2019. godine, dakle samo dvije godine ranije.

'Tri godine Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i dvije godine Univerziteta u Travniku (edukacijski fakultet), koje je nostrificirala Agencija za znanost i visoko obrazovanje Republike Hrvatske, bile su dovoljno dobre za dosadašnje funkcije koje sam obnašao. Mojim bivšim stranačkim kolegama, odreda školovanim na Sorboni i Harvardu, odjednom nisu dovoljne. Ako je ovo najjači adut mojih protivnika da me diskreditiraju… zaista im nedostaje ideja. Hvala pokojnom ocu i mojoj majci na usađenom ponosu i osjećaju za pravdu. I sportski pozdrav svim sportašima, trenerima, profesorima i studentima kineziologije', napisao je Dabro i (valjda) zaključio tu priču.

Ono kad se nije smjelo biti šef Mladeži HDZ-a

U HDZ je ušao 1999. godine, dakle sa samo 16 godina, pa se lagano uspinjao u hijerarhiji do mjesta zamjenika župana Vukovarsko-srijemske županije od 2017. godine. Četiri godine kasnije, uoči novih izbora, istupa iz stranke.

Tada iz njega progovaraju davne traume, recimo iz 2013. godine, kada se kandidirao za predsjednika županijskog ogranka Mladeži HDZ-a, što mu je bilo 'zabranjeno'.

'Imao sam veliki otpor i pritiske da se povučem. To je bila isključivo borba seniorske strukture protiv mladih ljudi. To se nije dogodilo preko noći, to traje osam godina. Ciljana je to operacija koja traje godinama', požalio se Dabro za N1 i potom artikulirao veliko nezadovoljstvo Banožićem - koji je vodio županijski ogranak stranke - jer ga je Plenkoviću, po općem mišljenju, nametnuo moćni slavonski HDZ-ovac Tomislav Čuljak.

Josip Dabro u vrijeme neovisne kandidature za župana vukovarsko-srijemskog Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Socijalna inteligencija i mjesna zajednica

'Plenković je vjerojatno vjerovao tim riječima da je Banožić taj koji okuplja. Pokazalo se da Mario Banožić nema socijalnu inteligenciju u politici. Čovjek nema osjećaja da osjeti što je na terenu, a što nije. Mislim da nekakvim svojim nasilništvom unutar te pozicije i ministra obrane, a to dobro znaju i djelatnici Ureda državne uprave kada je došao 2017. godine... Najbolje da pitate djelatnike kakvo je socijalno ponašanje takvog čovjeka, ali evo', dodao je Dabro i zatim progovorio o famoznoj Čuljkovoj 'ministarskoj šumi' u kojoj se okupljaju utjecajni HDZ-ovci i zapravo donose sve ključne odluke.

'To je jedan prelijep dio unutar spačvanskog bazena, na tromeđi općina Privlaka, Gradište i Otok. To je koncesija koju je dobio gospodin Čuljak, odnosno njegova tvrtka koja je sad u koncesiji na 30 godina od 2019. godine, a to je bilo i prije. Tamo se okuplja jedan politički milje koji odlučuje o svim smjerovima da kažem Slavonije, pogotovo Vukovarsko-srijemske županije. Nisam ja sudjelovao u toj šumi, tu su sudjelovali i dandanas lože vatru i peku slaninu gospodin Banožić i gospodin Dekanić. I zato i jesu tu gdje jesu', oštar je bio Dabro.

Banožić mu je uzvratio da 'ima političku razinu otprilike razine mjesne zajednice'.

Potom se kandidirao za župana i na izborima izgubio upravo od spomenutog Damira Dekanića, HDZ-ovca koji - poput Banožića i brojnih drugih stranačkih kolega u Slavoniji - ima neobičnu sklonost divljanju u prometu. On sam pijan je skršio skupocjeni automobil i potom još lagao da je za volanom bio njegov rođak.

Organiziran i marljiv

Nakon gubitka izbora, usprkos javnoj podršci Miroslava Škore i Ivana Penave, Dabri se prognoziralo gašenje političke karijere, no on se priključio Domovinskom pokretu i, kako tvrde upućeni, iskazao se organizacijskim sposobnostima i marljivim radom na terenu. Predsjednik te stranke iz sjene Mario Radić predložio je da ga se izabere za glavnog tajnika. U ožujku prošle godine on javno podnosi kaznenu prijavu protiv premijera Plenkovića zbog 'omogućavanja ilegalnih migracija u Hrvatskoj'. Čak je pokrenuo i web stranicu naziva stopmigrantskojinvaziji.com.

'Od dana objave kaznene prijave protiv Andreja Plenkovića desetine tisuća građana već su podržali našu prijavu. Sa svoje strane poduzimamo i tek ćemo, u danima koji slijede, poduzeti sve potrebne mjere da zaustavimo ovo zlo koje potiče i provodi Plenković i njegovi pomagači na štetu svih građana RH', grlat je bio Dabro.

'Nećemo povući kaznenu prijavu. Kako se uopće povlači kaznena prijava?' iznervirao se Mario Radić kada ga se usred pregovora o sklapanju većine podsjetilo na ovaj manevar.

S druge strane, pregovorima je sasvim sigurno pomogla fotografija s krizme Dabrina sina, na kojoj on pozira pored, kako je kasnije objašnjeno, dugogodišnjeg prijatelja Ivana Anušića, ministra obrane i slavonskog HDZ-ovca koji je figurirao (i još uvijek figurira) kao moguća unutarstranačka alternativa Plenkoviću. No, kako su objasnili, u višesatnom druženju nisu se doticali politike i buduće koalicije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Direktno.hr

Od kick boksa do cajki

O privatnom životu Dabre malo se zna, osim da živi u Otoku sa suprugom i troje djece te da se amaterski i profesionalno bavio kickboxingom, kasnije kao trener, predsjednik lokalnog kluba i član stožera hrvatske reprezentacije.

Doznali smo i da voli srpske narodnjake kada je objavljena videosnimka na kojoj u širem društvu egzaltirano pjeva 'Nisam te se nagledao' srpskog pjevača Zorana Gajića, poznatog po huškačkim ratnim pjesmama s početka devedesetih. Dogodilo se to u nezgodnom trenutku, upravo kada su DP-ovi ogranci iz Dalmacije pokušali pokrenuti inicijativu za zabranu turbofolka, no na koncu nije imalo velik utjecaj na trendove i podršku ovoj stranci.

Jer, kako smo se uvjerili, biračko tijelo Domovinskog pokreta očito ima poprilično visok prag tolerancije.