BRODOGRADILIŠTE U PROBLEMIMA

U Puli održan prosvjed za obranu Uljanika

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 15.02.2018 21:11
  • Objavljeno 15.02.2018 u 21:11
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Srecko Niketic / CROPIX

Tristotinjak osoba okupilo se u četvrtak navečer po vrlo hladnom vremenu na prosvjedu u Puli koji je pod nazivom "Ne damo Uljanik, ne damo Pulu!" organizirala Inicijativa za obranu Uljanika, a na kojem je iskazana potpora radnicima tog brodogradilišta i protivljenje "daljnjem razaranju i rasprodaji Uljanika te uništavanju brodogradnje"

Govoreći u ime Inicijative, koja je, kako je istaknuto, osnovana kao izraz solidarnosti stanovnika Pule i Istre s borbom radnika i sindikata za opstanak brodogradnje u Uljaniku, Željko Marković rekao je kako "u uvjetima antisindikalne klime" mnogi primjeri diljem svijeta te u Hrvatskoj, poput kutinske Petrokemije i sisačke Rafinerije, pokazuju kako je "za uspjeh sindikalnih borbi protiv moćnih interesa jednostavno nužno uspostavljanje odnosa solidarnosti, komunikacije i koordinacije s lokalnim stanovništvom".    

 "Zato ne pristajemo da nam se s nekih strana poručuje kako se radnike i stanovnike Pule ništa ne pita i ništa ne tiče. Svjedočimo procesu u kojemu se ispod stola vrši zadnja podjela karata, i to ona između IDS-a i ostalih političkih igrača i interesnih skupina povezanih sa sadašnjom Upravom Uljanika", istaknuo je Marković i ocijenio da "ta igra traje od 2000. godine, kada je tadašnji istarski župan i predsjednik IDS-a Ivan Jakovčić zamislio preseljenje Uljanika i pretvaranje pulske luke u utočište bogataša".

Po njegovim riječima, po receptu "uništi pa prodaj" danas Uljanik i Pulu netko želi pretvoriti u jeftino turističko odredište s uništenom brodogradnjom, s potplaćenim sindikalno nezaštićenim i obespravljenim konobarima, čistačicama i lučkim radnicima.  

 "Višegodišnjom kolektivnom šutnjom i sami smo pridonijeli sustavnom uništenju gospodarstva prepustivši ga lokalnim i svjetskim tajkunima uz asistenciju pripadnika lokalnih političkih elita. Dosta ste privatizirali i otimali, ne damo Uljanik, ne damo Pulu!" poručio je Marković prosvjednicima od kojih su neki imali natpise: "Upravo odlazi", "Brodogradilište - brodograditeljima" i "Ne tražimo milostinju, hoćemo svoje".   

 Okupljenima je među ostalim govorio i Denis Geto u ime strukovnog sindikata HEP-a Tehnos, koji je rekao da je sutra "dan D", to jest dan odluke na  izvanrednoj Skupštini  jer je, kako je istaknuo, "odluka o dokapitalizaciji zapravo odluka o privatizaciji".

 "Dokapitalizacija neće financijski spasiti poduzeće, samo će na kratko odgoditi agoniju. Stoga pozivam sve radnike i sindikaliste da se već sutra ujedine u oštrom otporu. Sindikat Tehnos neće dopustiti privatizaciju HEP-a jer je privatizacija pljačka", rekao je Geto.

  • +27
  • +24

Prosvjed za Uljanik

Izvor: Cropix / Autor: Srecko Niketic / CROPIX

 U ime sindikata koparske luke Borut Olenik  je istaknuo kako nema logike da se Uljanik prepusti kapitalističkim moćnicima te da se sličan primjer dogodio u bivšem brodogradilištu u Izoli, gdje su "lokalni gazde prodali zemljište uz more i bez milosti ostavili veliki broj zaposlenika na cesti".

 "Slovenske vlasti imaju slične planove i za luku Kopar. Kako u Hrvatskoj, tako i u Sloveniji, u većini poduzeća u kojima država ima izravni ili neizravni veliki utjecaj upravljanje je neodgovorno i prije svega u korist kapitala", ocijenio je Olenik. Dodao je da su radnici koji ostvaruju dobit zanemareni i potpuno ih se ignorira.  

 Na skupu u Puli govorili su Mario Iveković iz Novog sindikata, Dimitrije Birać s portala radnicki.org i predstavnici Inicijative "Volim Pulu", koji su istaknuli kako je zbog stanja u kojem je danas Uljanik potrebno jedinstvo i opća mobilizacija javnosti u otporu prema tajkunizaciji Pule te solidarnost s radnicima Uljanika u borbi za to brodogradilište.

 Pulski Uljanik sazvao je za sutra izvanrednu skupštinu, na kojoj će predložiti povećanje temeljnog kapitala društva za najviše 302,22 milijuna kuna, bez obveze objavljivanja ponude za preuzimanje.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!