OBILAZE ŠKVER

Dva nova potencijalna kupca: Za Uljanik se zanimaju Nizozemci i Talijani

14.02.2018 u 09:14

Bionic
Reading

Talijansko brodogradilište Fincantieri iz Monfalconea i nizozemska Damen Grupa, jedna od najvećih grupacija brodogradilišta u svijetu, uz Danka Končara i napuljsku Palumbo Grupu također su zainteresirani za dokapitalizaciju pulskog Uljanika. Kazali su to sindikati koji djeluju unutar Uljanik Grupe – Sindikat metalaca Hrvatske, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije te Jadranski sindikat

'Njihove delegacije obilaze gradilište, ali još uvijek nisu dali pisma namjera. Zasada su došla samo dva pisma namjere za dokapitalizaciju brodogradilišta, od Danka Končara i Palumbo Grupe', kazao je predsjednik sindikata metalaca Vedran Dragičević koji je zajedno s kolegama u utorak sazvao konferenciju za novinare, piše Jutarnji list.

Sindikalisti podržavaju dokapitalizaciju koja bi trebala biti potvrđena ovog petka na izvanrednoj skupštini Uljanika, ali  su protiv dosad predloženog prijedloga restrukturiranja te da ne podržavaju prosvjed koji će se ovog četvrtka organizirati na pulskoj Portarati u organizaciji Radničke fronte.

'Apsolutno smo za to da se u petak izglasa dokapitalizacija jer ako se to ne napravi idemo u stečaj. Znamo svi da je Vlada dosad isplatila jedan dio tranše od 96 milijuna eura koliko je odobrila Europska komisija. Sada bi nakon skupštine trebalo ići dalje. S druge strane, priča koja se prezentira oko restrukturiranja je samo priča i lista dobrih želja i puštanje balona', nastavio je Dragičević.

Kaže da ju Uprava prezentira na svim skupovima radnika, ali da će se pravi program napraviti tek nakon što se krene u dokapitalizaciju i to s novim vlasnikom, Vladom i u razgovoru sa sindikatima.

  • +7
Uljanik, porinuće broda za polarna istraživanja Scenic Eclipse Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Marusic/PIXSELL