PROSVJED PROTIV MIROVINSKE REFORME

'Neće nam tko na grob imati otići jer će svi napustiti ovu zemlju. Ovo je zemlja zombija'

20.10.2018 u 11:45

Bionic
Reading

Na Europskom trgu u središtu Zagreba u subotu održan je prosvjed protiv najavljene mirovinske reforme pod nazivom 'Doživi mirovinu i tebe se tiče' u organizaciji triju sindikalnih središnjica - Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Nezavisnih hrvatskih sindikata i Matice hrvatskih sindikata. Na prosvjedu su se okupile tisuće građana koji su Vladi poručili 'no passaran' kada je u pitanju najavljena mirovinska reforma.

Na skupu su bili prosvjednici iz cijele Hrvatske koji su nosili sindikalne zastave i obilježja te transparente na kojima je, među ostalim, pisalo: 'Uzimate siromašnima, dajemo bogatima', 'Očekujte otpor, tek počinjemo', 'Hoćemo Hrvatsku za radnike, a ne samo za političare!', 'S faksa na burzu, s posla na groblje', 'Mi smo izgradili, vi ste popljačkali', 'Penalizacija = siguran put u siromaštvo' itd.

Sindikat strojovođa Hrvatske dao je u petak potporu sindikalnim središnjicama u prosvjedu protiv mirovinske reforme, te je najavio da će provesti 'industrijsku akciju' u društvima HŽ Putnički prijevoz i HŽ Cargo - i u subotu u podne zaustavio je na minutu svoje vlakove na području Hrvatske koji su se oglasili lokomotivskim sirenama. Potporu prosvjedu i zahtjevima dali su i iz Sindikata hrvatskih umirovljenika i neke oporbene stranke.

Sindikati traže povratak dobne granice za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, nepodizanje dobne granice za dugogodišnje osiguranike i ublažavanje penalizacije za prijevremeno umirovljenje.

13:20 'Dajte nam iste uvjete i plaće kao radnici u Njemačkoj i Irskoj, radit ćemo onda do 67. godine, ma radit ćemo do 70. tada obećajem', kazao je Mladen Novosel iz SSSH. istaknuo je da svi želimo raditi ovdje U Hrvatskoj i želimo da se vrate svi koji su otišli raditi vani, a ne da nam dovode Filipince i druge narode. Potom je zapjevao pjesmu 'Moja domovina'.

13:00 'Mirovinski sustav ima pet milijardi kuna gubitka, što je održivo, ako se za sve druge potrebe može naći više novca', kazao je Vilim Ribić ispred Matice sindikata. On smatra da granica za odlazak u mirovinu treba biti 60, a ne 65 godina te je poručio da je to cilj za koji se treba boriti u budućnosti.

12:49 Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnog sindikata Hrvatske (NHS) je poručio da je HDZ u oporbi bio protiv Zakona o radu koji je tada predlagao SDP, a sada kada su na vlasti nude gori zakon nego protiv kojeg su tada bili.

'Gospodo na vlasti, ako želite mesti pred sindikalnim vratima, pometite prvo pred vlastitim. Vaš je obraz ukaljan. Nevjerodostojni ste i nije vam stalo do naroda. Koliko se narodu dodvoravate iz oporbe, a koliko o tom narodu brinete kad ste na vlast', zapitao je Sever.

  • +46
Prosvjed sindikata pod nazivom Doživi mirovinu - i tebe se tiče Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Upozorio je da je zemlja postala besperspektivna i da mladi odlaze. 'Neće nam tko na grob imati otići, jer će svi napustiti ovu zemlju. Ovo je zemlja zombija. Mladi koji su otišli, ne vide perspektivu. Moramo im vratiti nadu u budućnost', poručio je Sever.

Najavio je da će početi sakupljati potpise za referendum protiv ovakvog prijedloga zakona. Kazao je da su tri puta sakupljati i da su uspjeli i da će uspjeti i sada.

>>> Ako se vlada ogluši na prosvjed sindikati prijete referendumom

12:37 Nižu se govornici koji objašnjavaju kako u njihovim profesijama nije moguće raditi do 67. godine života bez da se izgubi zdravlje. Predstavnica medicinskih sestara Anita je poručila da je riječ o iznimno teškom zanimanju u kojem se ne može raditi do 67 godine jer rade u 12 satnim smjenama te se brinu o osnovnim potrebama pacijenata te se radi o iznimno stresnom zanimanju. 'Ovakav prijedlog je duboko obezvrijeđujući, za sve radnike, ne samo za mene', rekao je predstavnik zaposlenika u komunalnoj službi Elvis. Ne radu do 67. godine poručila je predstavnica odgajatelja u vrtićima. 'No pasaran, nema predaje', uzviknula je.

12:29 'Zviždimo svima koji hoće da radimo do 67. Dignimo šake u zrak, u znak solidarnosti s umirovljenicima', poručili su govornici nakon čega je uslijedila pjesma Boba Marleya "Get up, Stand up (For your Rights)". Prosvjednici cijelo vrijeme na spomen Vlade s pozornice zvižde. Povremeno se čulo i skandiranje: 'lopovi, lopovi'.

12:27 Tijekom prosvjeda jednoj je osobi pozlilo, ali u prvi mah nije bilo jasno što se dogodilo pa su neki prosvjednici vikali da je "upao antiprosvjednik".

12:23 S pozornice su pitali ministra rada Marka Pavića gdje je on bio 2014. godine te su sami odgovorili kazavši da je radio kao stažist u Uredu tadašnjeg eurozastupnika Andreja Plenkovića. Pitaju se kako netko za četiri godine može doći od stažista do ministra i tvrde da je riječ o oholosti. Potom su izviždali snimku ministra Pavića u kojoj je pojašnjavao mirovinsku reformu.

12:20 'Danas sam ovdje da podržim građane kako bi izbjegli ono što u Hrvatskoj želi napraviti Vlada, a to je stvaranje novih socijalnih slučajeva od umirovljenika. Nama je neprihvatljivo da se svaki pokušaj reforme u ovoj zemlji lomi preko leđa onih koji su najsiromašniji, zadnji primjer je bila porezna reforma. Oni uzimaju siromašnima, da bi dali bogatima. Moramo onemogućiti stvaranje novih socijalnih slučajeva od umirovljenika po principu radi dulje, primaj manji i u mirovini živi sve teže. Zato je SDP vrlo jasno postavio svoj plan. Cilj nam je da umirovljenici za puni radni staž imaju 70 posto prosječne plaće. To je realno, mi ćemo to provesti', rekao je čelnik SDP-a Davor Bernardić.

12:09 Organizatori prosvjeda pozivaju prosvjednike da pokažu svoju ljutnju. Doživi mirovinu i nas se tiče", rekli su upozorivši da su mirovine toliko male da umirovljenici moraju skupljati boce po kontejnerima. 'Trebamo li raditi za plastične boce, nitko to ne zaslužuje', poručeno je s pozornice.

12:00 Počeo je prosvjed. Strojovođe su zaustavili vlakove na minutu u znak podrške prosvjedu. Na prosvjedu se okupilo nekoliko tisuća ljudi.