djece sve manje

U Petrinji 70 prvašića manje nego pretpotresne 2019. godine

05.09.2022 u 18:30

Bionic
Reading

Za učenike petrinjskih osnovnih škola u ponedjeljak je prvi dan nove nastavne godine, a u školske je klupe sjelo 120 prvašića što je za 70 manje u odnosu na pretpotresnu 2019. godinu

U Prvoj osnovnoj školi Petrinja lani su imali 43 prvašića, a ove godine ta škola ih je upisala 27. U Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića upisali su 44 prvašića, dok na cijeloj školi imaju sveukupno 14 učenika manje.

Iako su lani bili jedna od rijetkih petrinjskih osnovnih škola u kojima je bilo upisano više prvašića, ove godine u Osnovnoj školi Mate Lovraka upisana su 34 prvašića, što je 20 manje u odnosu na lani. U Osnovnoj školi Ivan Goran Kovačić u novoj školskoj godini upisano je više djece, lani su ih imali 10, a ove godine 12 prvašića. U Osnovnoj školi Jabukovac upisali su tri nova prvašića, lani ih je bilo šest.

Dobra vijest pak stiže iz Dječjeg vrtića Petrinjčica čija je nova pedagoška godina već počela. Kako ističu, trenutno imaju 496 mališana u 28 odgojnih skupina. No, dodaju i kako ta brojka još nije konačna te će vjerojatno rasti. U rujnu prošle godine Dječji vrtić Petrinjčica imao je upisano 433 mališana, a nakon otvorenja nadograđenog dijel, ta brojka je narasla na 493 upisana vrtićanca.

Osnovnoškolce u školi Mate Lovraka, na prvi dan nove školske godine posjetila je i saborska zastupnica i petrinjska gradonačelnica Magdalena Komes te je nazočila uvodnoj priredbi dobrodošlice, koju je zaželjela i ravnateljica Ankica Krnjaić-Magdić.

Komes je tom prigodom poručila: "Pred vama je novo životno razdoblje puno izazova, razdoblje u kojem ćete se obrazovati i naučiti puno novih stvari, a obrazovanje je vrijednost koju nikada nećete izgubiti i koju vam nitko ne može oduzeti. Zato kroz život puno učite, puno čitajte i budite na ponos svojim roditeljima i učiteljima. Želim vam puno strpljenja, budite borbeni i uporni.“

Posjetila je i prvašiće u njihovim razredima gdje su ih na njihovim školskim klupama, kao i sve petrinjske prvašiće, uz obavezan školski materijal, dočekali i darovi - komplet za likovni odgoj koji je sponzorirao Grad Petrinja uz pomoć anonimnog donatora.