istarska županija

Po prvi put u Hrvatskoj jedna županija u sve svoje škole uvela Građanski odgoj i obrazovanje

05.09.2022 u 14:05

Bionic
Reading

Osim brojnih kapitalnih investicija provedenih tijekom ljetnih praznika, Istarska županija, kao prva županija u Hrvatskoj, uvodi ove jeseni program Građanskog odgoja i obrazovanja u svih 25 osnovnih škola čiji je osnivač, izvijestili su u ponedjeljak iz ureda istarskog župana

Ustvrdivši kako se time stvara značajan iskorak u pogledu modernizacije obrazovnog sustava u Istri, župan Boris Miletić istaknuo je kako je županija u ovogodišnjem proračunu izdvojila čak pola milijuna kuna za jačanje programa Građanskog odgoja i obrazovanja.

"Želimo našoj djeci omogućiti da postanu odgovorni i aktivni članovi suvremenog društva, sposobni djelovati za opće dobro te donositi informirane i promišljene odluke. Želimo da razvijaju socijalne i građanske kompetencije, kao i znanja i vještine korisne u svakodnevnom životu", poručio je Miletić.

  • +3
Prvi dan nove školske godine u obnovljenoj osnovnoj školi Ivan Merz u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Na inicijativu Istarske županije Građanski odgoj je uveden 2018. godine kao izvannastavna aktivnost u deset osnovnih škola u Istri. Interes za tim iskazali su tada gradovi Pula, Rovinj, Poreč, Pazin i Umag za škole čiji su osnivači, te 16 osnovnih škola čiji je osnivač Istarska županija.

Na temelju iskaza interesa i motivacijskog pisma, dodao je, odabrano je pet škola čiji je osnivač Istarska županija, odnosno Osnovne škole Barban, Krnica, Potpićan, Vodnjan i Žminj, te pet škola čiji su osnivači ti gradovi. 

Edukacija za 50 učitelja

Tijekom lipnja i kolovoza provedena je edukacija na temu Građanskog odgoja u Osnovnoj školi Vodnjan za učiteljice i učitelje 25 županijskih osnovnih škola. Edukaciju završilo po dvoje učitelja iz svake škole, odnosno njih 50, a trajala je deset dana.

Edukaciju su provodile predavačice sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli - pedagoginja Marina Diković i psihologinja Marlena Plavšić. 

"Cijela nastava bila je provedena radionički jer smo htjele da sve što radimo bude odmah primjenjivo za rad s djecom i mladima. Učiteljice i učitelji bili su sami u poziciji, kao što će biti njihovi učenici i učenice, da su cijelo vrijeme aktivni, dijele svoja iskustva i mišljenja, sami otkrivaju i stvaraju", kažu predavačice. 

S početkom nove školske godine škole će upoznati roditelje s mogućnošću da učenici pohađaju izvannastavnu aktivnost Građanskog odgoja, a početkom listopada organizirat će se početak nastave.