tvrdi lokalni stožer

U Osijeku 37 oboljelih od korona virusa, situacija ne eskalira

27.03.2020 u 13:00

Bionic
Reading

U Osječko-baranjskoj županiji 37 osoba je oboljelo od korona virusa, a dva pozitivna pacijenta su otpušena iz osječkog KBC-a, izvijestio je u petak županijski Stožer Civilne zaštite u kojem ističu situacija ne eskalira i još uvijek je pod kontrlom.

Ravnatelj osječkog KBC-a-a Željko Zubčić kazao je na konferenciji za novinare da su četiri pacijenta na raspiratoru, a dva pacijenta pozitivna na koronavirus su otpuštena iz bolnice. "I dalje nemamo ni jednog oboljelog djelatnika, a broj djelatnika u samoizolaciji je isti kao i jučer", istaknuo je Zubčić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Zlatko Pandžić izvijestio je kako je od jučerašnjih 48 testova bilo šest pozitivnih, pet na području ove Županije i jedan s područja Vinkovaca.

"Nedavno smo na isti broj testiranja imali 11 pozitivnih, sada šest pa se možda cijela situacija smiruje", smatra Pandžić. Ističe kako je najviše pacijenata, njih 24 iz Osijeka. Četiri su u Ivanovcu, tri u Ernestinovu, dva u Valpovu, a po jedan u Čepinu, Našicama, Petrijevcima i Samatovcima.

Načelnik osječko-baranjske policije Ladislav Bece izvijestilo je kako su u protekla 24 sata zaprimljene četiri dojave o kršenju samoizolacije, što je u dva slučaja i potvrđeno, a ukupno se u samoizolaciji nalazi 1190 osoba.

Dodao je kako je osam policijskih punktova u Županiju došlo sedam osoba bez valjane propusnice, koje su vratili, a unutar Županije još je sedam osoba zatečeno bez valjane propusnice

Načelnik županijskog Stožera CZ Goran Ivanović izvijestio je kako je riješen jučerašnji prijepor s Virovitčko-podravskom županijom te su u dogovoru s tamošnjim Stožerom Civilne zaštite uklonjene barijere koje su bile postavljene na lokalnim i županijskim cestama na granici s Osječko-baranjskom županijom.

Pozvao je trgovačke centre da građanima ne šalju promidžbene letke o pojeftinjenju proizvoda u odnosu na druge centre, što stvara problem općinskim i gradskim stožerima u izdavanju propusnica, već da ispred svojih trgovina građanima dijele rukavice i vode računa o razmaku.

Župan Ivan Anušić ocijenio je kako situacija u Županiji ne eskalira, jer nema velikog broja oboljelih ni eskalacije kršenja samoizolacije te da se stvari drže pod kontrolom.

S obzirom na odluku o zatvaranju tržnica kazao je kako će nacionalnom Stožeru predložiti otvaranje tržnica, uz donošenje protkola o funkcioniranju, s kontroliranim ulazom te dezinfekcijskim barijerama.

Nadam se da ćemo moći otvoriti ne samo dio tržnice sa specijaliziranim trgovinama, jer tržnice funkcioniraju prvenstveno na otvorenom. Njih treba otvoriti, kako ne bi propadali OPG-ovi. Na tržnicama će domaći proizvođači moći plasirati domaće proizvode, koje sada ne mogu plasirati, poručio je Anušić.

Ističe kako će nacionalnom Stožeru predložiti postavljanje dezinfekcijskih barijera na ulazu u velike trgovačke centre i nada se da će se ovim mjerama početi vraćati život na području Županije. Smatra da nema ni jednog razloga da trgovački centri rade bez problema, a tržnice budu zatvorene.

Dodao je kako će od ministrice poljoprivrede Marije Vučković ponovno zatražiti hitnu isplatu preostalih poticaja poljoprivrednicima, kako bi se mogla nastaviti proljetna sjetva i kupovina svega što je proizvođačima potrebno.