apel iz ribarnica

'Zatvorili su nas preko noći, bacio sam gotovo 200 kilograma ribe. Ne razumijem zašto su tržnice zatvorene, a ne i trgovine u kojima svi sve pipkaju'

26.03.2020 u 15:44

Bionic
Reading

Rigorozne mjere uvedene kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom zatvorile su tržnice. Vlasnici ribarnica apeliraju na to da im se pomogne te otvore one koje mogu organizirati pravila dezinficiranja i držanja razmaka, isto onako kako se primjenjuju i u trgovačkim centrima

'Zatvorili su nas preko noći i ostalo mi je preko 200 kilograma ribe. Dio sam poklonio Zoološkom vrtu, dio bacio, a nešto sitno uspio prodati', očajno za tportal govori vlasnik tvrtke Ora Adriatica Mario Mandac, najveći trgovac svježom ribom u Zagrebu.

Na zagrebačkim tržnicama Dolac, Trešnjevka i Dubrava ima svoje ribarnice, ali ribu prodaje i na veliko drugim ribarnicama te njima opskrbljuje hotele i restorane. Nakon odluke Nacionalnog stožera o zatvaranju tržnica posao mu je potpuno stao.

'Ne razumijem kako se može ući u neku od trgovina poštujući sve mjere dezinficiranja i održavanja razmaka, u kojima se voće i povrće pipka rukama, a tržnice su zatvorene. U ribarnicama nema međusobnog kontakta, ribu dajemo u ruke, a imamo kvalitetnu robu koju direktno kupujemo od proizvođača!' kaže Mandac, ističući da ima 15 zaposlenih radnika.

Iako okreće sve objavljene i dostupne telefone, Crvenog križa, kriznog stožera, Grada, svi su zauzeti i nitko mu se, kaže, ne javlja. Sprema se uputiti i pismo Ministarstvu gospodarstva, u kojem će predložiti da se ribarnicama omogući rad barem tri dana u tjednu ili za vikend.

  • +109
Zatvorene sve tržnice: Šibenik, Bjelovar, Zagreb, Sisak, Rijeka, Karlovac... Izvor: Pixsell / Autor: Montaža: Neven Bučević/tportal

'Za sada ne planiram otpustiti nikoga od radnika. Ovako mogu izdržati mjesec, maksimalno dva, ali pod uvjetom da nam se iziđe u susret. Prijavio sam se za državne mjere, ali one su bože sačuvaj. Imao sam tvrtku koja je redovito podmirivala sve svoje obveze, nikome ništa nismo bili dužni, sve je išlo dobro', govori nam Mandac, dodajući da je krenuo u posao 1996. godine.

Govori nam kako je direktno kupovao ribu s brodova i iz ribogojilišta, a u ponudi je imao i morsku i slatkovodnu ribu.

'Sve se hvatam za neku slamku. Pokušavam preživjeti na bilo koji način, ali mi nije jasno zašto se nama ne omogućava da radimo ako možemo osigurati sve potrebne uvjete i pridržavati se mjera koje je naložio Nacionalni stožer', pita se Mandac, a razgovarao je i s Igorom Medićem, direktorom Tržnica Osijek koji je na osam tržnica u Osijeku prema strogim pravilima organizirao prodaju.

U zatvoreni dio tržnice ulazilo se dezinficirajući ruke, držao se potreban razmak. Nakon odluke o zatvaranju stavljen je ključ u bravu.

'Vlada totalna anarhija. Pojedine privatne tržnice normalno rade u Hrvatskoj. Iako se ne slažem s Nacionalnim stožerom oko zatvaranja tržnica, odluku poštujem, ali tražim isto za sve. Kako je moguće da je nekima dozvoljen rad, a drugima ne', pita se za tportal direktor Tržnice Osijek Igor Medić.

Objašnjava kako na osam gradskih tržnica ima 400 zakupaca te da je ovakva situacija za preko 100 OPG-ovaca totalni sumrak.

  • +7
Zaposlenici osječke tržnice rade s maskama na licima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

'Slijepo poštujemo odluke iako su na glavnoj osječkoj tržnici uvedene sve dezinfekcijske mjere i prije trgovačkih lanaca. Zaštitar je bio na ulazu, pazilo se na razmak, a prilikom ulaska svatko je morao dezinficirati ruke. Ribarnice su u Osijeku na glavnoj tržnici potpuno odvojene od ostatka prostora, tako da se može organizirati red kao i u trgovačkim lancima', kaže Medić, dodajući da ga svakodnevno zovu vlasnici malih poljoprivrednih gospodarstava i, ističe, doslovno plaču.