ŠAKETANJE I KRAĐA RAČUNALA

U općoj tučnjavi desničara sudjelovao i hrvatski diplomat

12.08.2011 u 12:14

Bionic
Reading

Hrast, politički pokret za uspješnu Hrvatsku, koji je u prosincu prošle godine predstavljen kao nova snaga na desnici, neslavno je propao u srpnju na sjednici Predsjedništva Hrasta: počelo je verbalnim, a zatim i fizičkim obračunom u kojemu je sudjelovao djelatnik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Marcos Ostojić, a deblji je kraj izvukao član Predsjedništva Željko Tomašević

Prema pisanju Hrvatskog lista, na mjesto obračuna stigla je i policija, a nakon incidenta predsjednica Željka Markić, kako optužuju pojedinci iz pokreta, sa svojim je pristašama iz stranačkih prostorija odnijela kompjutore i još neke aparate, čime je početak kapitulacije najnovijeg desničarskog pokreta u Hrvatskoj obilježen i otimačinom zajedničkih pokretnina.

Verbalni i fizički obračun počeo je kada je, prema pisanju desničarskog tjednika čije navode prenosi Jutarnji list, predsjednica Hrasta Željka Markić pokušala zatvoriti sjednicu Predsjedništva i održati je samo s njegovim članovima. Sjednicu je nastavila Neda Prosoli, a predsjednica Markić tada je u prostorije pozvala predsjednika neoustaške Hrvatske republikanske zajednice Marija Marcosa Ostojića i predsjednika udruge Macelj Antu Šimića, koji su napali ozlijeđenog Željka Tomaševića.

U incident su se upleli i predsjednik Grozda Ladislav Ilčić te povjesničar Josip Jurčević, obojica članovi Hrasta koji su otprije u nategnutim odnosima. Ilčić zamjera Jurčeviću što je osnovao Hrvatski hrast, a onda i Hrvatski plamen sa Zvonkom Bušićem. Jurčević kaže da su Ilčićeve primjedbe neopravdane, a trzavice i neslaganja u Hrastu opravdava time što je riječ o ljudima iz različitih udruga.

Povjesničar Jurčević, koji je član pokreta, ali ne i političke stranke Hrast, potvrdio je tportalu da su organizatori makljaže u redovima političke stranke Hrast zapravo oni koji su ostali u manjini unutar Predsjedništva, a među njima su: predsjednica Željka Markić, predsjednik Grozda Ladislav Ilčić i Krešimir Miletić, predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti blaženi Alojzije Stepinac (koji često istupa u javnost ponavljajući riječ, ljubav, domoljublje, domovina, Bog i slično).

Njima je u žestokom obračunu u kojem je najviše nastradao član Predsjedništva Hrasta, Željko Tomašević, pomogao djelatnik Ministarstva vanjskih poslova RH, Mario Marcos Ostojić

Jurčević osuđuje nasilje istaknutih pripadnika katoličkih udruga, iza kojih inače stoji uredništvo katoličkog tjednika Glas Koncila.

Jurčević smatra da su u pitanju veliki interesi da se Hrast ili bilo koja udruga koja bi na desnom političkom spektru predstavljala alternativu HDZ-u i SDP-u, odnosno njihovim koalicijama, ne profilira te da se možda Hrast pokušava sabotirati.

HOĆE LI MVPEI SANKCIONIRATI SVOG DJELATNIKA?

U Odjelu za Srednju i Južnu Ameriku Ministarstva vanjskih poslova RH radi Mario Marcos Ostojić, predsjednik Hrvatske republikanske zajednice (HRZ), koja je široj javnosti postala poznata devedesetih godina po zagovaranju velike Hrvatske. Stranka kojoj je na čelu ovaj hrvatski diplomat NDH doživljava kao ostvarenje težnji hrvatskog naroda, a zalažu se da iz Ustava RH treba izbaciti 'Izvorišne osnove', u kojima se ističe antifašizam. Kada su mediji nadležne u Ministarstvu upozoravali da njihov djelatnik zagovara službenoj politici neprihvatljive ideje, od njih su dobili odgovor da u tome nema ništa spornog.

Glasnogovornik Ministarstva Berislav Živković za tportal je napomenuo kako je Hrvatska republikanska zajednica, sukladno zakonu o političkim strankama, upisana u Registar političkih stranaka Hrvatske, a za sam nadzor nad provođenjem navedenog zakona nadležno je Ministarstvo uprave. Ministarstvo vanjskih poslova ne zabrinjava, dakle, što njihov djelatnik zastupa ideje koje su u suprotnosti s Ustavom i pozitivnim zakonima RH, sve dok je stranka unutar koje djeluje uredno upisana u spomenuti registar.

Što se tiče sudjelovanje Marcosa Ostojića u općoj tučnjavi, iz Ministarstva vanjskih poslova poručili su kako će istražiti sve okolnosti navedenog incidenta, što podrazumijeva i razgovor s gospodinom Ostojićem. Tek nakon što dobiju potrebne informacije odlučit će ima li osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv Ostojića, o čemu će, kako su istaknuli, naknadno obavijestiti javnost.