policijska statistika

Zabrinjavajuće brojke: U Njemačkoj porast ekstremno desnog kriminala

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 07.04.2020 12:35
  • Objavljeno 07.04.2020 u 12:28
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: FILIP SINGER

Njemačka je prošle godine zabilježila porast broj kaznenih djela s ekstremno desnom pozadinom, proizlazi iz podataka koje je u utorak objavilo ministarstvo unutarnjih poslova

'Godine 2019. je zabilježeno 22.337 kaznenih djela kod kojih je utvrđena radikalno desna politička pozadina, što je oko 2.000 više nego prethodne godine', stoji u odgovoru ministarstva unutarnjih poslova Njemačke na upit zastupnice stranke Zeleni Irene Mihalic.

Više od polovice ovih kaznenih djela odnosi se na djela širenja zabranjene propagande ili širenja rasne, vjerske ili etničke mržnje. Oko 1.000 kaznenih djela s radikalno desnom pozadinom se odnosi na nasilne delikte, djelomično sa smrtnim posljedicama.

Izvješće Službe za prijavu politički motiviranih kaznenih djela (PMK) svjedoči i o porastu kaznenih djela s antisemitskom pozadinom. Tako je 2019. zabilježeno 2.032 djela uperenih protiv Židova u Njemačkoj, što je porast u odnosu na 2018., kada je počinjeno 1.799 kaznenih djela s antisemitskom pozadinom.

Prošle godine je izvršen i teroristički napad na sinagogu u Halleu u kojem su ubijene dvije osobe. Službene brojke vezane uz politički motivirana kaznena djela bit će objavljene u svibnju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!