nakon šest mjeseci

U Nizozemskoj postignut dogovor o formiranju najdesnije vlade u više desetljeća

15.05.2024 u 17:55

Bionic
Reading

Nizozemski nacionalist Geert Wilders rekao je u srijedu, gotovo šest mjeseci nakon izborne pobjede, da je postignut dogovor o formiranju vlade za koju Reuters piše da će biti najdesnija u Nizozemskoj u nekoliko posljednjih desetljeća

Wilders, koji je iz oporbenih klupa od 2006. utjecao na nizozemsku useljeničku politiku i poznat je po svojim žestokim stavovima o islamu, objavio je da su uspješno završili razgovori između četiriju stranaka.

"Imamo dogovor među pregovaračima", rekao je Wilders novinarima u Den Haagu. Razgovori su se vukli mjesecima, od Wildersove izborne pobjede 22. studenog, s imigracijom, financijama i klimom među ključnim spornim točkama.

"Formirat ćemo vladu", rekao je Pieter Omtzigt, čelnik centrističke stranke NSC. "Čekat ćemo da vidimo koga će Wilders predložiti za premijerskog kandidata". Laburistički veteran koji je vodio do koalicijskih pregovora Ronald Plasterk mogao bi biti novi čelnik vlade, prenijeli su nizozemski mediji, ali to još nije službeno potvrđeno. Proboj je postignut u ožujku kada je Wilders (60) ublažio retoriku protiv EU-a i islama, odrekao se mjesta premijera i odustao od protivljenja vojnoj potpori Ukrajini.

  • +3
Geert Wilders Izvor: Profimedia / Autor: DOMINIQUE FAGET / AFP / Profimedia

Do objave o dogovoru došlo je nakon 16 sati pregovora koji su trajali do ranih sati u srijedu, a na kojima su izglađeni ključni financijski prijepori. Dogovor okuplja VVD desnog centra odlazećeg premijera Marka Ruttea, novu stranku NSC i prosvjedničku stranku poljoprivrednika BBB u koaliciju koja će imati snažnu većinu od 88 mjesta u Donjem domu od 150 mjesta. Detalji vladinog programa još nisu objavljeni ali se očekuje kako će nametnuti strože politike azila.

Wilders, koji ima bliske veze s drugim europskim populistima poput mađarskog premijera Viktora Orbana, također je obećao izdašniju potrošnju za zdravstvo i snižavanje dobi za odlazak u mirovinu. No proračunska ograničenja čine malo vjerojatnim da će sve druge strane podržati ove planove.