Geert Wilders

Nizozemski nacionalist Wilders okomio se na ukrajinske izbjeglice: Masovno dolaze zbog besplatnog smještaja

19.02.2024 u 15:18

Bionic
Reading

Čelnik nizozemske krajnje desnice Geert Wilders, koji je osvojio najviše zastupničkih mjesta na izborima prije tri mjeseca, no dosad nije uspio formirati novu koalicijsku vladu, rekao je u ponedjeljak da je Nizozemska "europska budala" jer je prihvatila previše ukrajinskih izbjeglica

Wilders se protivi nastavku vojne pomoći Ukrajini, tvrdeći da Nizozemska mora zadržati svoje oružje kako bi se obranila. To je jedno od nekoliko pitanja koja dijele njegovu krajnje desnu Slobodarsku stranku (PVV) od potencijalnih koalicijskih partnera.

"Ukrajinci masovno dolaze u Nizozemsku, ne zbog rata, već zbog besplatnog smještaja, besplatne skrbi i naših poslova", rekao je Wilders u objavi na X. "Još jednom, mi smo europska budala", dodao je.

Premijer u odlasku Mark Rutte rekao je ovog vikenda da je nizozemska potpora Ukrajini dugoročno zajamčena, budući da Wilders neće moći pronaći nijednog koalicijskog partnera voljnog podržati njegov cilj smanjenja. Wilders je u svom postu odgovorio na članak u nizozemskom dnevniku Telegraaf, u kojem se citira nizozemski središnji centar za registraciju ukrajinskih izbjeglica koji kaže da su kapaciteti popunjeni.

  • +3
Geert Wilders Izvor: Profimedia / Autor: DOMINIQUE FAGET / AFP / Profimedia

Lokalni dužnosnik rekao je novinama da je to uglavnom zbog priljeva ukrajinskih muškaraca koji dolaze iz drugih država članica EU-a u potrazi za poslom, medicinskom njegom ili da se spoje s obitelji. Od početka ruske invazije na Ukrajinu prije gotovo dvije godine više od 100.000 izbjeglica iz Ukrajine došlo je u Nizozemsku. Prema privremenom mehanizmu zaštite EU-a, ukrajinske izbjeglice imaju pravo putovati kroz EU kako bi živjeli i radili u bilo kojoj državi članici najmanje do ožujka 2025.