VAKULA NAJAVLJUJE

U nedjelju snijeg, a potom konačno sunce

29.04.2014 u 10:57

Bionic
Reading

Za sve one koji vole sunce meteorolozi nemaju dobrih vijesti, barem kada je riječ o ovom tjednu i produženom vikendu

Proljetno promjenljivo vrijeme uz čestu kišu potrajat će do kraja tjedna, a u nedjelju je u gorju moguć čak i snijeg, najavljuje Zoran Vakula u svojem Meteo kutku

Suncoljupci će na svoje doći tek u sljedećem tjednu kada se zamjetno povećava vjerojatnost stabilnijeg vremena, u većini Hrvatske bez kiše.

Prema Vakuli do petka će i dalje biti relativno toplo, uz najnižu temperaturu zraka uglavnom od 10 do 15, a najvišu između 16 i 21°C, ponegdje i malo višu.

Tijekom vikenda će se u većini Hrvatske nastaviti niz dana s barem malo kiše. Štoviše, velika je vjerojatnost za ponegdje i obilniju kišu, uz više od 30 litara po četvornome metru, a osobito u gorskom području i više od 50 litara. Zbog pada temperature zraka u nedjelju u gorju može pasti i malo snijega, posebice u najvišim dijelovima Gorskog kotara i Like, a putujete li u Bosnu i Hercegovinu – vrlo vjerojatno će ga biti i ondje.

Osim oborina, valja upozoriti i na vjetar – najprije jugo, koje će zapuhati u petak, u Dalmaciji se nastaviti i tijekom subote, zatim i buru – već u nedjelju prijepodne na sjevernom Jadranu ponegdje jaku, podno Velebita i olujnu, barem na udare.

Sljedeći tjedan

Sve je izglednije kako će sada već relativno dugo promjenljivo razdoblje, u kojem u mnogim mjestima gotovo svakodnevno padne barem malo kiše, a gdjegod bude i obilnijih pljuskova i grmljavine, u sljedećem tjednu zamijeniti stabilnije vrijeme. I svježije nego u ovome tjednu, posebice tijekom noći i jutra, piše Vakula.