pripremite se

U nedjelju počinje ljetno računanje vremena

30.03.2024 u 11:03

Bionic
Reading

Pomicanjem sata za jedan sat unaprijed, sa dva na tri sata, u nedjelju završava zimsko i započinje ljetno računanje vremena

Uredbom Vlade RH određeno je da će ljetno računanje vremena završiti 27. listopada te će tako ovo ljetno računanje biti jedno od kraćih koje smo imali do sada.

Prošle godine smo kazaljku na satu pomicali 26. ožujka, a ove godine to činimo 31. ožujka. Naime 2025. godine će ljetno računanje vremena započeti 30. ožujka, a trajat će do 26. listopada.

Uvođenje ljetnog računanja vremena predložio je 1784. godine 'otac' SAD-a Benjamin Franklin, a koji je bio poznat po tome da je rado duže spavao. Međutim predložio je to kao vic. No o njegovom smislu i besmislu raspravljalo se više od dva stoljeća, pisali smo već ranije na tportalu.

Različiti propisi o ljetnom računanju vremena standardizirani su u Europskoj uniji 1996. godine i od tada se promjena vremena primjenjuje u svim državama članicama (osim prekomorskih teritorija) za oko 512 milijuna građana EU-a te za milijune susjeda u drugim zemljama Europe.