KRAJ LJETA

U nedjelju još uvijek toplo, a potom slijedi najhladniji tjedan rujna

23.09.2018 u 07:51

Bionic
Reading

U Dalmaciji će i u nedjelju biti sunčano i vrlo toplo, a u krajevima gdje je u subotu bilo oblačnije i svježije barem djelomice će se razvedriti te uz jugo i jugozapadnjak, zatopliti. Ali samo kratkotrajno!

U ponedjeljak stiže još izraženija promjena, s prilično hladnim zrakom, i to u cijelu Hrvatsku! Stoga do srijede valja računati na dosta hladnije od prosjeka, a na Jadranu i na jaku i olujnu buru te probleme u prometu, javlja HRT.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu u noći i ujutro još ponegdje može biti koje kapi kiše. Danju postupno razvedravanje, uz uglavnom slab južni vjetar. Najniža temperatura oko 13 °C, a poslijepodne od 23 do 25 °C. Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti uglavnom suho i djelomice sunčano.

Poslijepodne ponegdje i pretežno sunčano, a zapuhat će umjeren, na udare moguće i jak jugozapadnjak, osobito krajem dana na sjeverozapadu. Umjerenog do jakog jugozapadnjaka u drugom će dijelu dana biti i u gorskim predjelima, a na sjevernom Jadranu će nakon još mjestimice jake bure danju zapuhati većinom umjereno jugo. More ponegdje umjereno valovito. Bit će djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku iz koje mjestimice može pasti malo kiše.

Lijepo vrijeme u Dubrovniku Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Temperatura većinom od 10 °C ujutro u gorju do 26 °C poslijepodne na moru. Na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije pretežno sunčano, uz slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak te većinom malo valovito more. A temperatura podjednaka podjednaka subotnjoj - poslijepodne oko 28 °C, a ujutro na obali oko 21 °C. Bez znatnije promjene u odnosu na subotu bit će i na jugu Hrvatske - sunčano, uz većinom slab vjetar i mirno more.

  • +20
U Zagreb stiglo najavljeno zahlađenje i vjetar Izvor: Pixsell / Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL

Temperatura poslijepodne i do 29 °C, a ujutro do 22 °C. Novi tjedan će biti najhladniji ovoga rujna. Ponegdje stiže i prvi mraz! U ponedjeljak u unutrašnjosti prolazno jače naoblačenje s kišom i grmljavinom i osjetno zahladnjenje, a zapuhat će jak sjeverni vjetar. Prema sredini tjedna, s vedrijim vremenom i slabljenjem vjetra, po kotlinama je pri tlu moguć slab mraz. Unatoč suncu dnevna temperatura će u utorak i srijedu biti niža od 20 °C.

U četvrtak i petak danju malo toplije. Na Jadranu do srijede također hladnije, ali i vrlo vjetrovito uz jaku buru, u ponedjeljak i olujnu, koja će prouzročiti probleme u prometu, i cestovnom i pomorskom. Početkom tjedna prolazno će biti kiše, često u obliku pljuskova, mjestimice i izraženijih, praćenih grmljavinom, zatim većinom stabilno i sunčano. U četvrtak i petak slabljenje vjetra i porast temperature.

Sedmodnevna prognoza vremena Izvor: Screenshot / Autor: meteo.hr