rezultati ankete

Čitatelji tportala odlučili koji je način računanja vremena bolji. Hoće li ih vlastodršci poslušati?

20.09.2018 u 13:46

Bionic
Reading

Pitali smo vas treba li zadržati ljetno računanje vremena ili ćemo prigrliti zimske otkucaje sata. Ta nas odluka čeka u proljeće iduće godine, kad će Bruxelles od svih zemalja Europske unije tražiti da se izjasne o tome koji im je model draži

U anketi tportala sudjelovalo je gotovo 3000 čitatelja i većina njih, točno 59,3 posto, izjasnila se za ljetno dok je njih 40,7 posto za zimsko računanje vremena.

Koje su prednosti i mane zimskog i ljetnog računanja vremena te što bismo dobili/izgubili prelaskom na jednu od spomenutih varijanti, objasnila je nedavno meteorologinja RTL-a Dunja Mazzocco Drvar.

Njezin osobni izbor je zimsko računanje. 'Kao prirodoslovac, kao stručnjak, u tom smislu sigurno ću se odlučiti za varijantu koju nam je nametnula naša okrugla zemljica, a to je da nam je sunce ravno iznad glava kada je 12 sati, u zenitu. To je ono što je prirodno i tako treba biti. Ljetno računanje je umjetna tvorevina', istaknula je Mazzocco Drvar.

Mana zimskog računanja vremena je to što bi tijekom ljetnih mjeseci ranije padao mrak.

Ako se odlučimo za ljetni model, tad bi najveća negativnost bila to što bi se u zimskim mjesecima mrak zadržavao sve do 8 sati ujutro.

Na stranici tportala na Facebooku mnogi od vas su ostavili svoje komentare.

'Kod nas je vrijeme stalo, tako da je to nebitno...', napisao je jedan čitatelj, dok je drugi dao svoje obrazloženje zašto navija za ljetno računanje vremena.

'Gubiti danje svjetlo samo zato što je nešto kao prirodno totalno je ludo... kakve veze ima to gdje je sunce u podne, je l' mi iznad glave, malo lijevo ili malo desno, ako prespavaš tri sata sunčevog svjetla? Uostalom, nismo na ekvatoru, tako da nam nije nikad iznad glave... ako se već pomiče, onda je bolje ljetno, iako je najbolje onako kako je trenutno'.

  • +7
Zalazak Sunca Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX