SLOVENCIMA USPRKOS

U NATO-u vježbaju dizanje hrvatske zastave

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 13.03.2009 15:18
  • Objavljeno 13.03.2009 u 15:13
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U sjedištu NATO-a u Bruxellesu počeli su radovi na postavljanju dviju novih zastava, što je očit dokaz da u Savezu računaju da će Hrvatska postati članicom do summita koji će se održati početkom travnja u Strasbourgu i Kehlu

Stupanje u članstvo formalno se obilježava svečanim podizanjem zastave nove članice ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu. U NATO-ovu kompleksu u Bruxellesu na mjestu gdje su postavljene zastave 26 zemalja članica ovaj tjedan su iskopane dvije nove rupe u koje bi se trebala postaviti dva nova jarbola za zastave.

Također se dovršavaju i radovi na uredima u kojima će biti smještena hrvatska misija pri NATO-u. Riječ je o novom krilu zgrade, u kojem su smještene sve misije zemalja članica. Useljenje u nove prostorije očekuje se do lipnja. Sadašnji uredi hrvatske misije pri NATO-u smješteni su u zgradi na drugom kraju kompleksa, gdje su uredi zemalja nečlanica.

Svečanost podizanja zastava predviđena je za 7. travnja, nakon summita u Strasbourgu i Kehlu koji će se održati 3. i 4. travnja. Očekuje se da će i na samom summitu novo proširenje biti obilježeno prigodnom svečanošću.

Da bi Hrvatska postala punopravnom članicom moraju se razriješiti poteškoće s ratifikacijom pristupnog protokola u Sloveniji.

Pristupni protokol o proširenju NATO-a na Hrvatsku i Albaniju ratificirali su parlamenti svih 26 zemalja članica, među njima i slovenski. Međutim, da bi Slovenija deponirala ratificirani protokol u State Departmentu, čime se i službeno završava postupak ratifikacije, mora se čekati kako će završiti inicijativa izvanparlamentarne Stranke slovenskog naroda (SSN) iz Maribora koja ga zbog navodnog prejudiciranja granice želi osporiti na referendumu.

Sve države članice moraju ratificirati pristupni protokol, koji predstavlja amandman na Washingtonski ugovor, i položiti ga u State Departmentu. Nakon toga, pozvana zemlja treba u svom parlamentu ratificirati dopunjeni Washingtonski ugovor i položiti ga u State Departmentu i od toga trenutka službeno postaje punopravnom članicom.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi