PROBLEMI SA STRUJOM

U mraku sela kod Obrovca i ispod Velebita

10.02.2012 u 18:25

Bionic
Reading

Potrošnja električne energije i dalje je, zbog velike hladnoće, na iznimno visokoj razini, no rekord ostvaren u utorak, kad je utrošeno 63.780 megavata, nije srušen. Po podacima HEP-a, jučer je utrošeno 1.100 megavata manje od rekorda, a sustav je stabilan

Iz HEP-a uvjeravaju hrvatsku javnost da joj je 'sigurnost opskrbe ispred cijene', pa najavljuju da će 'optimizirati sve raspoložive izvore energije prema trenutnoj situaciji'. 'I prijenosni sustav je stabilan tako da, osim prekida u distribuciji na pojedinim područjima izazvanih vremenskim neprilikama, ne očekujemo probleme u opskrbi', poručuju iz HEP-a.

Inače, bez opskrbe električnom energijom su sela i zaseoci na zadarskom području – Golubić, Krupa, Kruševo, Brkić i Šušnjari, odnosno stotinjak potrošača u tim mjestima. Radnici Elektrolike uspjeli su sanirati kvarove u podvelebitskom primorju, pa je tamo bez struje još petstotinjak od ukupno 3.000 potrošača koliko ih je proteklih dana ostalo u mraku'.

Na tom je području danas pojačala bura, pa je policija zatvorila dijelove cesta i radnici Elektrolike ne mogu pristupiti tom području kako bi sanirali kvarove. Tamošnjim radnicima, pomažu HEP-ove ekipe iz Zagreba, Rijeke, Slavonskog Broda, Varaždina i Pule.

Isključenja bez milosti

Pulska Elektroistra i u vrijeme jake hladnoće i olujne bure nastavila je neplatišama isključivati struju, objavio je nedavno Glas Istre.
'Potrošače koji ne podmiruju redovno obveze za potrošenu električnu energiju i gomilaju dugove, isključujemo tijekom cijele godine, pa tako i u hladnim danima', odgovorio je novinarima Davor Mišković, direktor Elektroistre.

Posljednjih su dana, iz raznih krajeva Hrvatske, distributerima struje i plina upućeni apeli lokalnih dužnosnika da ne isključuju neplatiše u vrijeme velikih hladnoća i 'ostave škare po strani' dok se vrijeme ne stabilizira.

Na sličan upit, odnosno ukazivanje na mogućnost ponovnog priključenja na mrežu onih kojima je električna energija doista potrebna, iz HEP-a je stigao odgovor da im je 'prioritet osiguranje opskrbe električnom energijom za kupce'.