PRIVATIZACIJA ERONETA

U Mostaru počelo suđenje šefu HDZ-a BiH

11.05.2011 u 14:10

Bionic
Reading

Pred hercegovačko-neretvanskim županijskim sudom u Mostaru u srijedu je počeo sudski postupak protiv predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji je bio predsjednik upravnog odbora Hrvatske pošte i telekomunikacija (HPT) iz Mostara te šestero bivših čelnih ljudi te tvrtke za privatizaciju tvrtke mobilne telefonije Eroneta iz Mostara

Županijski državni odvjetnik Predrag Tomić pročitao je optužnicu u kojoj se tereti sedmero optuženih da su dionice tvrtke mobilnog operatera Eroneta iz tadašnjega HPT-a prenijeli u vlasništvo privatnim tvrtkama Croherc, Alpina Komerc i Hercegovina osiguranje, kojima je HPT dugovao za izvedene građevinske radove.

Sedmero optuženih zanijekalo je krivnju a obrane su uložile više prigovora na optužnicu koje je sudsko vijeće odbacilo. Državno je odvjetništvo najavilo da će izvesti sedam svjedoka i vještaka.

Nada Dalipagić, odvjetnica bivšeg člana upravnog odbora HPT-a Vladimira Šoljića istaknula je državno odvjetništvo u ovome predmetu nije navelo postojanje štete ni dokaza o pribavljenoj imovinskoj koristi.

'Svi optuženi su negirali krivnju a što se tiče moga branjenika, ne postoji osnovno obilježje ovoga kaznenog djela, a to je namjera da se sebi ili drugome pribavi imovinsko pravna korist. To tužiteljstvo u dokazima koje je prezentiralo, odnosno koje je prezentiralo obrani, nije predstavilo', rekla je Dalipagić u izjavi novinarima.

Dodala je da će tužiteljstvo HNŽ-a kao ključnog svjedoka na sljedećoj raspravi dovesti Stipu Prlića, bivšeg direktora HPT-a koji je kasnije razdvojen na telekomunikacije (Hrvatski telekom Mostar) i poštanskog operatera (Hrvatska pošta Mostar).

Čovićev odvjetnik Davor Martinović očekuje oslobađajuću presudu.

'Mi smo iznijeli sve nelogičnosti optužnice s aspekta pravne logike i činjeničnog stanja koje dokazuje sam tužitelj. Mi očekujemo da će tužitelj odustati od optužnice. Ako ne, onda je jedina moguća odluka oslobađajuća presuda', rekao je Martinović.

Podsjetio je kako su sve dosadašnje presude potvrdile da su sve odluke upravnog odbora 'bile zakonite i da su donesene u zakonskoj proceduri'.

'Čak ni tužitelj ne govori da je odluka protivna nekom zakonu, nego nekoj odluci vlade a ta odluka u koliziji je sa svim drugim propisima', rekao je Martinović.

Optužnica tereti direktora tadašnjeg HPT-a Mostar Marinka Gilju, Dragana Čovića koji je 2000. godine bio predsjednik Upravnog odbora HPT-a Mostar, kao i članove Vladimira Šoljića, Slavicu Josipović, Nevena Đukića, Matana Žarića i Ivana Baćka da su nezakonito prenijeli udjele od 51 posto u tadašnjoj tvrtki mobilne telefonije Eronet trima privatnim tvrtkama. Vrhovni sud Federacije BiH kasnije je poništio tu privatizaciju i vratio udjele u vlasništvo Federacije BiH.