SIROMAŠTVO I EPIDEMIJA

U Mostaru možete očekivati kugu, koleru i svrab

29.01.2014 u 19:23

Bionic
Reading

Građani Mostara, osim u siromaštvu, posljednjih dana guše se i u smeću te im prijeti ozbiljna opasnost, javlja Al Jazeera

Ako u Mostar stižete autobusom, kao što to čine stotine turista dnevno, prvo što vidite su gomile smeća. Na putu do Starog mosta naići ćete i na Karađoz-begovu džamiju, proglašenu nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Sada je i ona okružena smećem.

Gradu koji je vodeći u Bosni i Hercegovini po turističkim posjetima, a prema statističkim pokazateljima vodeći je i po broju oboljelih od zarazne bolesti skabijes, u narodu poznatije kao sirotinjska bolest, svrab ili šuga, najmanje su trebali ovakvi prizori.

'Posljednjih dana premjestio sam dva pacijenta u Sarajevo. Jednom je dokazana zapadnonilska groznica, a drugi ima lišmaniozu ili bolest iz brazilskih prašuma. U ovom gradu možete očekivati kugu, koleru... Skabijes (svrab) je ogledalo sirotinje. Svaki dan se dogodi da netko nema zdravstvenu knjižicu za pregled, pa me moli da ga pregledam, a ne upišem u protokol', kaže Nazif Derviškadić, specijalist infektolog.

Smeće se ne uklanja s ulica jer su od 15. siječnja, nezadovoljni svojim statusom, radnici Javnog poduzeća Komos iz Mostara u generalnom štrajku. Nezadovoljstvo iskazuju i prosvjetni radnici te sindikati budžetskih korisnika. Protestiraju jer im je grad ukinuo sredstva za prijevoz učenika do škola i materijalne troškove, izvještava iz Mostara reporter Al Jazeere Sanel Kajan.

'Ovo je samo jedan u nizu problema koji ilustrira odnos vlastodržaca, odnosno ljudi koji odlučuju o našoj egzistenciji. Ovo je pokazatelj neodgovornog i nepoštenog odnosa prema nama - običnim ljudima', kaže Jakiša Staničić iz Sindikata službenika i namještenika.

Građanima, koji se, osim u siromaštvu, posljednjih dana guše i u smeću, prijeti ozbiljna opasnost, upozoravaju doktori.