68 MRTVIH

U Meksiku panika radi svinjske gripe

25.04.2009 u 12:23

Bionic
Reading

Pošto je od svinjske gripe u Meksiku umrlo 68 ljudi, a u SAD-u zabilježeno osmero zaraženih, meksičke i američke zdravstvene službe pomno tragaju za znakovima novog soja virusa gripe kako bi utvrdile širi li se virus i dalje, javlja u subotu Reuters

Meksiko je zatvorio škole i muzeje, te ukinuo gotvo sva javna događanja, no dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) još nisu proglasili pandemiju.

WHO je priopćio da je virus kod 12 meksičkih pacijenata genski identičan novom soju virusa svinjske gripe, označenom kao H1N1, koji je otkriven i kod osam pacijenata iz Kalifornije i Teksasa.

Genske analize su pokazale da je taj soj virusa gripe nikada do sada viđena mješavina svinjskog, ljudskog i ptičjeg virusa. Odstupa od ostalih virusa gripe i činjenicom da gripa uglavnom pogađa starije ljude i mlađu djece, dok je ova vrsta gripe pokosila mlade ljude između 25 i 45 godina starosti.

U Meksiku je do zada zabilježeno 1.005 slučajeva gripe za koje se sumnja da su uzrokovani spomenutim virusom. Ministar zdravstva Jose Angel Cordova izdao je naputke o izbjegavanju kretanja među masama ljudi i nošenju maski, upozorivši da cjepljenje nije jamstvo sprečavanja infekcije.

U Mexico Cityju, metropoli od 20 milijuna ljudi, kirurške maske dijeli vojska. Odgođeni su i rock koncerti kao i nogometne utakmice.