RODNO UVJETOVANO NASILJE

U Meksiku 19 ozlijeđeno u prosvjedima povodom Međunarodnog dana žena

09.03.2021 u 08:28

Bionic
Reading

Petnaest policajaca i četvero civila ozlijeđeno je u prosvjedima povodom Međunarodnog dana žena u Ciudadu de Mexicu, priopćilo je ministarstvo javne sigurnosti, dok su tisuće žena širom zemlje prosvjedovale protiv rodno uvjetovanog nasilja.

Feminističke skupine izišle su na ulice Meksika u ponedjeljak zahtijevajući zaustavljanje ubojstava i zlostavljanja žena, u zemlji u kojoj je oko 10 žena ubijeno svaki dan.

Prosvjednice su nosile fotografije ubijenih žena i plakate s natpisima "Meksiko - ubojica žena" i "Mene nisu ubili, ali živim u strahu".

U Ciudadu de Mexicu, prosvjednici su išli pred Nacionalnu palaču, sjedište federalne vlasti, koja je bila ograđena.

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador opravdavao je ogradu kao način da se izbjegne nasilje za vrijeme prosvjeda, a feminističke skupine nazvale su je "zidom srama".

"Volimo život, želimo mir", rekao je Lopez Obrador, ljevičarski nacionalist koji je optužio da su se u prosvjede infiltrirali "konzervativci" koji se protive njegovoj vladi.

Skupina aktivista srušila je dijelove ograde oko nacionalne palače. Policija je koristila suzavac da rastjera prosvjednike.

Osim što je 19 ljudi ozlijeđeno, četvero novinskih snimatelja koji su kanili pratiti prosvjede srušeno je na zemlju te su im stavljene lisice u podzemnoj željeznici, objavio je jedan od njih na Twitteru.

Ministarstvo javne sigurnosti reklo je da je policajac koji je naredio da se žene uhiti suspendiran, kao i svi policajci viđeni u videosnimkama koje kruže društvenim mrežama.

Više od 3700 žene ubijeno je u Meksiku prošle godine, uključujući 967 slučajeva koji su klasificirani kao rodno uvjetovana ubojstva, ili femicid.

Izvješća o obiteljskom nasilju također su u porastu za vrijeme pandemije koronavirusa.