MINISTAR JOVANOVIĆ

U 'maloj školi' djeca će učiti osnove građanskog i zdravstvenog odgoja

02.11.2012 u 13:06

Bionic
Reading

Već sljedeće godine, godinu dana prije polaska u školu, djeca će morati pohađati i takozvanu malu školu, odnosno godinu dana predškolskog odgoja. Iako su u odgajateljskoj zajednici pozdravili ovakvu intenciju Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, ima i zabrinutih roditelja, ali i odgajatelja koji smatraju da će dodatna godina obrazovanja opteretiti djecu

Prema podacima Ministarstva obrazovanja, prošle godine trećina djece, njih oko 13 tisuća, nije bila uključena ni u kakav oblik predškolskog odgoja, dok ih je 27 tisuća ipak pohađalo nekakav oblike male škole.

'Hrvatska je na začelju po dužini obveznog obrazovanja i mi smatramo da u ovom prelaznom periodu do donošenja potpuno nove strategije razvoja odgoja i obrazovanja i znanosti u RH ovom izmjenom djeci omogućavamo što bolji zalog za budućnost, da što ranije usvajaju kvalitetne navike, znanja i vještine koje će im omogućiti da lakše kasnije savladavaju gradivo', kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović u emisiji 'U mreži prvog' Hrvatskog radija.

Pojašnjavajući promjene u Zakonu o predškolskom odgoju i naobrazbi, Jovanović je kazao da se osim uvođenja obvezatne predškole povećava i dosadašnja satnica sa 250 na 550 sati godišnje, no da uvođenje predškole ne smijemo shvatiti kao klasično školsko obrazovanje.

'U predškoli djeca neće imati nikakve predmete. Ona neće imati dodatne udžbenike. Razvijat će kulturno-higijenske navike, lijepo ponašanje, učit će osnovama građanskog i zdravstvenog odgoja, steći će predčitalačke osnove koje će im omogućiti da, primjerice, razlikuju brojke od slova i na taj način će se pripremiti za polazak u školu', pojasnio je Jovanović
No hoće li to biti dodatno opterećenje za djecu, bila je stvar koja je zanimala i slušatelje koji su se javili u emisiju. Naime, dio njih uvjeren je da se time djeci oduzima dio djetinjstva 's perfidnom izlikom da se radi o tome da se kroz igru pruži učenje'.

Međutim, predsjednica Udruge odgajatelja Edita Rogulj smatra da nije tako. 'Bit je u pristupu. Ako idemo kroz igru, djeca neće biti preopterećena. Ne idemo na to da djeca s pet godina sjede u klupama. Osim toga, treba doći u praksu i vidjeti kako to funkcionira. Djeca koja nisu imala predškolski odgoj kada dođu u školu imaju problema u socijalizaciji, ne znaju kako se odvojiti od roditelja, ne znaju funkcionirati u većim grupama, ne znaju kako se postaviti u grupi. Nitko nema namjeru opterećivati djecu, nego će učiti kroz igru', kazala je Rogulj

S namjerom Ministarstva složio se i profesor pedagogije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Vlatko Previšić

'Mislim da je danas trend što ranije socijalizacije. Ta mala djeca moraju iz te faze dječje razigranosti tako blago kroz ovu godinu dana prijeći u klasično poimanje osnovne škole. Ono što bih ja upozorio, a siguran sam da će ministar o tome voditi računa, jest da oni koji će raditi s tom djecom moraju to shvatiti i da ne smiju izigravati školu, učenje i poučavanje. Danas inače moderna nastava nije učenje i poučavanje i prenošenje znanja, nego jedan aktivni partnerski odnos stjecanja znanja. Treba izgraditi programski dio i tehnologiju nastave. Ni u kojem slučaju ne treba držati klasične nastavne solilokvije, priče, ocjenjivanje, nego jedan ugodan razgovor s tom djecom i mislim da će to tada i javnost i roditelji prihvatiti, a djeca to stvarno doživjeti kao jedno druženje i igru sa školom i sa svojim vršnjacima', kazao je Previšić


Jovanović je odgovorio i na pitanje hoće li predškolski odgoj rasteretiti prvi razred osnovne škole. 'Ne bih rekao da će rasteretiti, no učinit će ga kvalitetnijim i omogućiti da djeca budu zrelija za polazak u školu. Neće biti potrebna odgađanja upisa u školu zbog socio-emotivne nespremnosti. I, na kraju krajeva, s obzirom da će svi pohađati predškolu, Hrvatska time postaje društvo jednakih šansi za sve', kazao je Jovanović
No, s obzirom na kapacitete vrtića i broj odgajatelja, problema bi, upozorila je Rogulj, moglo biti kod kadrova jer će se tražiti dodatno zapošljavanje.

Jovanović je kazao da do svibnja 2013. trebaju zaživjeti pedagoški standardi vezani uz predškolski odgoj i obrazovanje te da će Ministarstvo početkom sljedeće godine jedinicama lokalne samouprave uputiti jednu anketu kako bi se vidjelo jesu li ispunile sve zakonske pretpostavke kako se više ne bi događalo da na tridesetero djece ide jedan odgajatelj.

Slično je i s financiranjem predškole - većinu posla morat će odraditi jedinice lokalne samouprave. 'U ovom trenutku predškola je obveza jedinica lokalne samouprave uz sufinanciranje Ministarstva. I do sada je Ministarstvo pomagalo s 20 kuna po djetetu mjesečno. Kada se promijeni zakon donijet će se program i kurikulum predškole i računat će se na potrebe i Ministarstvo će sigurno povećati iznos. Već sada znamo da ćemo za iduću godinu dati tri milijuna kuna, više nego prošle godine', kazao je Jovanović.

Upitan što je s onim sredinama gdje nema vrtića u kojima bi se mogla održavati predškolska nastava, Jovanović je kazao da će se tamo predškola održavati u prostorima koji imaju uvjete.

'Gdje neće biti moguće u vrtiću, moći će se održavati i u drugom prostoru poput škole koji će biti kvalitetno opremljen i u tome će pomoći i Ministarstvo', rekao je Jovanović, podsjetivši da 'u Europi postoji stav da ako općina ne može osigurati rad dječjeg vrtića, onda ni ne može postojati kao jedinica'.