koronavirus

U Krapinsko-zagorskoj županiji još dva slučaja zaraze - ukupno pet

19.03.2020 u 16:29

Bionic
Reading

U Krapinsko-zagorskoj županiji od četvrtka su potvrđena dva nova slučaja zaraze koronavirusom te ih je sada pet, rečeno je na konferenciji za novinare popodne u Zaboku

Ravnatelj zabočke Opće bolnice bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina rekao je da se svi pacijenti osjećaju dobro. Nova dva pacijenta virusom su zaražena u inozemstvu.

„Prva tri pacijenta koji su kao pozitivni došli u bolnicu nemaju temperaturu, idu ozdravljenju. To je dobra vijest“, rekao je ravnatelj zabočke bolnice te dodao da se, zbog epidemiološke situacije koja se mijenja iz sata u sat, uz sadašnjih šest izolacijskih jedinica pripremaju nove.

„U fazi smo pripreme osam kreveta u izolaciji u suterenu“, dodao je.

Ravnateljica Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije Nada Dogan izvijestila je da je u srijedu počela raditi izdvojena ordinacija koja prihvaća pacijente koji misle da su zareženi koronavirusom.

„Jučer je bilo 15 posjeta, pet pacijenata je poslano u samoizolaciju i da se jave svom liječniku. Tijekom dana je bilo osam pacijenata u ordinaciji i jedan je upućen na testiranje u Opću bolnicu Zabok u dogovoru s bolnicom“, rekla je Dogan.

Izdvojena ordinacija je u Oroslavju i radi trijažu da se pacijentima ne bi zagušila Opća bolnica u Zaboku. Ulaz u ordinaciju je odvojen i od ljekarne i od ulaza u zgradu.

„Mislim da bojazni nema za ostale građane. Ovo je epidemija, moramo se štititi, držati se higijene, držati razmak, prati ruke, nositi maske“, poručila je ravnateljica Doma zdravlja.

Župan Željko Kolar istaknuo je da se reorganizacijom rada bolnice u Zaboku povećavaju kapaciteti za mogućnost primanja oboljelih od koronavirusa.

„A imamo i varijantu B i C na području Krapinsko-zagorske županije s obzirom na broj zdravstvenih ustanova, da osiguramo dovoljan broj ležajeva za sve one koji će eventualno zbog bolesti morati biti stacionarno smješteni“, rekao je Kolar.

Župan je zahvalio ustanovama, poduzećima, obrtnicima i pojedincima koji se javljaju i nude pomoć bez obzira na to što su i sami ugroženi, što kroz poslovanje, što kroz mjere koje se trenutačno provode.

Načelnik krapinsko-zagorskoga Županijskog stožera Civilne zaštite Anđelko Ferek Jambrek rekao je da su dobili odluke Nacionalnog stožera, među kojima i one za vozače koji trebaju biti u karanteni ili u samoizolaciji, te odluku o odstupanju od radnog vremena vožnje i odmora.

„Te dvije odluke za vozače su u smjeru da se poboljša protok roba i da se gospodarstvo može odvijati sukladno tome“, rekao je Ferek Jambrek i dodao da su dobili i tumačenje Hrvatske gospodarske komore da djelatnosti na terenu, poput vodoinstalatera i plinoinstalatera, mogu raditi.