paket od 150 milijuna kuna

Krstulović Opara donio mjere za pomoć splitskim poduzetnicima i građanima

19.03.2020 u 16:19

Bionic
Reading

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara - radi suzbijanja štete u gospodarstvu zbog koronavirusa - donio je mjere za pomoć građanima i poduzetnicima koji su pogođeni odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite o zabrani rada, među kojima je i obustava svih ovrha u sljedećih 90 dana

Kako su u četvrtak izvijestili iz splitske Gradske uprave, od četvrtka se primjenjuju mjere obustave svih ovrha, tako da se zaustave prisilne naplate u sljedećih 90 dana za poslovne subjekte i građane. Mjerama splitskoga gradonačelnika od danas se primjenjuje i odgoda plaćanja komunalne naknade na 90 dana za poslovne subjekte i građane.

Umanjuje se cijena vrtića za vrijeme prekida rada za 50 posto za sve kategorije. U skladu s pravilnikom o produženome i cjelodnevnom boravku u osnovnim školama roditelji će participirati u fiksnom iznosu od 250 kuna na mjesec, a participacija od 25 kuna po danu za vrijeme prekida rada neće se naplaćivati.

Mjerama se primjenjuje sufinanciranje troškova kamata po kreditima za obrtnike i male poduzetnike za mikro zajmove za likvidnost i tzv. COVID-19 zajmove za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike, do maksimalno jedan posto kamate. Gradske tvrtke Čistoća Split i Vodovod i kanalizacija na 90 dana odgađaju naplatu usluga svim fizičkim i pravnim osobama. Računi će biti redovito poslani, s rokom dospijeća na 90 dana, stoji u priopćenju.

Najavljeno je kako će Krstulović Opara splitskome Gradskom vijeću predložiti sljedeće mjere: oslobađanje plaćanja zakupa javnih površina za razdoblje nekorištenja, oslobađenje plaćanja zakupa za poslovne prostore u vlasništvu Grada Splita te za prostore u vlasništvu Grada Splita koji su dani na upravljanje Splitskoj obali i Javnoj ustanovi Športskim objektima, za razdoblje nekorištenja u skladu s odlukom Nacionalnog stožera o zabranama.

Prema trenutačnim procjenama, učinak tog paketa mjera je oko 150 milijuna kuna za iduća tri mjeseca, dodaje se u priopćenju.

Kako se navodi, razmotrile su se te mjere, a pripremaju i dodatne usmjerene kao pomoć ugroženim skupinama stanovnika, posebno prema sugrađanima starijima od 60 godina, zbog čega će biti potrebno povećati proračunsku zalihu.

Unatoč činjenici da je uvedena mogućnost plaćanja komunalne naknade s odgodom od tri mjeseca, mole se građani da, s obzirom na opterećenje rashodovne strane proračuna i mnoge započete gradske projekte, u skladu sa svojim mogućnostima izvršavaju svoje obveze i to plaćanjem elektroničkim putem.

Za podmirene obveze za ožujak neće se vratiti novac, nego će se "prebiti" s budućim davanjima za razdoblje nakon ukidanja mjera. Također, ovisno o razvoju situacije, gradonačelnik Andro Krstulović Opara pravodobno će donijeti odluku o trajanju odgode plaćanja obveza.

Krstulović Opara ističe da je s namjerom ublažavanja negativnih učinaka krize pripremljen set mjera vezanih uz odgodu i oslobađanje plaćanja koje se predlažu Gradskom vijeću ne želeći čekati da epidemija završi, te se već sada bave umanjivanjem posljedica koje će se odraziti u turizmu i gospodarstvu u cjelini.

Također je pozvao građane da se odgovorno pridržavaju svih uputa Nacionalnog stožera Civilne zaštite.