VRUĆINE DILJEM HRVATSKE

U Kninu rekordnih 35 stupnjeva; u moru 28

17.07.2009 u 17:28

Bionic
Reading

Dosad rekordna dnevna temperatura ovoga ljeta od 35 stupnjeva Celzijevih u hladu izmjerena je u Kninu u 13 sati, čime je taj grad ponovno dospio na vrh ljestvice najtoplijih gradova u Hrvatskoj. Temperature mora dosežu i 29 stupnjeva

Hitna služba kninskog Doma zdravlja ni u petak nije imala povećan broj intervencija zbog vrućine, jer se građani Knina naviknuti na takve vremenske uvjete dobro znaju čuvati, drže se hlada i uzimaju dosta tekućine.

Ljeto u Kninu tek je ovoga tjedna donijelo uobičajeno visoke temperature zraka. U Kninu je krajem svibnja, prema podacima iz Meteorološke stanice Knin, bilo izmjereno 34 stupnja Celzijevih, najviše u zadnju 51 godinu. Drugi toplotni val zbio se sredinom lipnja, kada je živa u termometru dosegnula 33 stupnja.

Na krajnjem jugu Hrvatske u petak su vladale paklene vrućine zbog kojih je more na dubini od jednog metra dosegnulo temperature 27-28 Celzijevih stupnjeva, dok je temperatura zraka već oko 5 sati ujutro bila 31 Celzijev stupanj u hladu. Oko 13 sati je temperatura iznosila 33 Celzijeva stupnja te su liječničke ekipe Hitne pomoći Doma zdravlja Dubrovnik imale pune ruke posla.

Prizor iz Dubrovnika

Brojne su intervencije uslijedile zbog pravog toplotnog udara, ali i znatne vlažnosti zraka koja se, prema riječima voditelja meteorološke stanice u Dubrovniku Zorana Perušine, kretala između 50 i 60 posto. Uz sve to, veći dio dana vjetar je bio vrlo slab ili ga gotovo uopće nije bilo te su Hitnu pomoć najčešće nazivali stariji građani i turisti širom dubrovačkog područja. Paklene vrućine prati i visoki stupanj UV zračenja, tako da je prema svim pokazateljima, ističu meteorolozi, ovo najtopliji dan 2009. godine.

Rekordnih 35 stupnjeva Celzijevih, koliko je u srijedu izmjereno u Sisku, u petak ipak nije dostignuto. U sisačkoj meteorološkoj postaji u 14 sati je izmjereno 31 stupanj Celzijevih. Županijski centar 112 nije zabilježio pozive građana zbog tegoba s vrućinom, a intervencija nisu imali ni hitna pomoć ni vatrogasci. Posljednji val vrućine koji je u lipnju u Sisku odnio četiri žrtve ostavio je traga na građanima koji su izbjegavali boravak na otvorenom u kritičnim popodnevnim satima, piše Jutarnji list.