EUROPSKA NOĆ BEZ NESREĆA

U klubovima će se tražiti odgovorni mladi vozači

14.10.2014 u 12:43

Bionic
Reading

Organizacija Responsible Young Drivers u suradnji sa svojim partnerima diljem zemalja EU-a održava u subotu 18. listopada veliku akciju s ciljem promocije sigurnosti u prometu te s naglaskom na edukaciji mladih o tome da alkohol i vožnja ne idu zajedno, izvijestili su iz udruge Sigurnost u prometu. Akcija će se provoditi u Osijeku (Rockatici i St. Patrick), Rijeci (Rich Bar i Garibaldi), Zadru (Hitch bar i CB Yacht), Varaždinu (Old city pub i Sermage) i Zagrebu (San Antonio i Žabac)

Udruga obitelji osoba stradalih u prometu ima svoju grupu na Facebooku.

Cilj je akcije 'Europska noć bez nesreća' susresti se s mladima u 'njihovom okruženju' te ih upoznati sa svim opasnostima koje proizlaze iz vožnje pod utjecajem alkohola, a bez korištenja represivnih ili tzv. otac-majka tonova, izvijestili su danas iz udruge Sigurnost u prometu.

Akcija će se provoditi na način da će u svakom od odabranih noćnih klubova ekipa volontera (poželjno između 17 i 29 godina starosti) na ulazu zaustavljati grupu posjetitelja i nuditi dragovoljno sudjelovanje u aktivnosti. Grupa će odrediti jednog člana koji pristane da tu noć ne konzumira alkohol te da bude vozač (designated driver) na povratku grupe kući. Odabrani vozač dobiva posebno obilježje radi lakše prepoznatljivosti. U slučaju da se ustanovi da odabrani vozač uistinu nije konzumirao alkohol, dodjeljuje mu se mali poklon (npr. boca bezalkoholnog pića, majica, kapa ili slično). U slučaju da je odabrani vozač ipak pod utjecanjem alkohola, sugerira mu se da ne sjeda za upravljač.

'Europska noć bez nesreća' prvi put je održana 1995. u Belgiji. Akcija je postigla izuzetan uspjeh među mladima, a zahvaljujući dobroj medijskoj potpori, organizacija Responsible Young Drivers (RYD) u suradnji s ostalim europskim udruženjima cestovne sigurnosti odlučila ju je provoditi svake godine.

Od 2003, zahvaljujući potpori Europske komisije, akcija je proširena na ostale zemlje članice EU-a. Prošle godine gotovo 700 volontera bilo je prisutno u dvjestotinjak noćnih klubova u 25 zemalja (Austrija, Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Grčka, Hrvatska, Irska, Italija, Litva, Latvija, Luksemburg, Mađarska, Malta, Nizozemska, Njemačka, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Španjolska).

U 2014, prema najavi organizatora, akciju će provoditi preko 600 volontera u više od 200 noćnih klubova diljem zemalja EU-a. U Hrvatskoj će se provoditi u Osijeku (Rockatici i St. Patrick), Rijeci (Rich Bar i Garibaldi), Zadru (Hitch bar i CB Yacht), Varaždinu (Old city pub i Sermage) i Zagrebu (San Antonio i Žabac).