ŠVERC KOMERC

U kamionu za Hrvatsku Srbi zaplijenili čak 44 kilograma tartufa

28.03.2017 u 12:00

Bionic
Reading

Srpski carinici u suradnji s graničnom policijom na graničnom prelazu Batrovci zaplijenili su više od 44 kilograma crnog tartufa, priopćila je Uprava carine Srbije. Carinici su tartufe otkrili u nedjelju u kabini kamiona beogradskih registarskih oznaka koji je natovaren vinom od svježeg grožđa bio na putu prema Hrvatskoj

Tartufe je odmah preuzela inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije, a 33-godišnjeg vozača kamiona iz Šida preuzela je policija i protiv njega će biti pokrenut i kazneni postupak, prenosi B92. Kamion je na izlazu iz Srbije na osnovi analize rizika izdvojen za detaljnu kontrolu, mada je vozač prethodno tvrdio da osim robe koju prevozi u tovarnom dijelu nema ništa za prijaviti.

Carinici su prilikom detaljnog pregleda kamionske kabine na gornjem krevetu pronašli dvije putne torbe i u njima 22 vreće u kojima se nalazilo ukupno 44,482 kilograma crnog tartufa. Riječ je o podzemnoj gljivi koja slovi kao izuzetna gastronomska delikatesa zbog čega dostiže visoku cijenu na zapadnom tržištu.

Te su gljive zaštićena vrsta pa je njihov izvoz strogo kontroliran, što znači da je za legalan izvoz neophodno posjedovati adekvatne dozvole. Oni koji pak žele brzo zaraditi i zaobići propise nerijetko krijumčarskim vezama otkupljuju gljive i distribuiraju ih na Zapad, napominje se u priopćenju.