covid-19

U Irskoj raste broj zaraženih zbog druženja, a ne novog soja koronavirusa

03.01.2021 u 07:49

Bionic
Reading

Pojačano druženje oko Božića, a ne novi soj koronavirusa, pokrenulo je brzu transformaciju Irske koja je od zemlje s najnižom stopom zaraze u EU postala zemljom s najbržom stopom pogoršanja epidemiološke situacije, rekli su zdravstveni dužnosnici

Premijer Micheál Martin rekao je u srijedu da se visoko zarazan novi soj otkriven u susjednoj Britnaiji širi u Irskoj brzinom koja je nadmašila najpesimističnije modele dostupne vladi.

Irski virolog Cillian De Gascun izjavio je u petak da su laboratoriji otkrili 16 slučajeva ovog soja na uzorku od 169 pozitivnih slučajeva.

Philip Nolan, voditelj savjetodavne skupine za epidemiološko modeliranje, rekao je u subotu kako vjeruje da ovaj soj predstavlja između 5 i 17 posto trenutne prevalencije.

"Trenutno vjerujemo da je britanski soj ovdje na relativno niskoj razini", rekao je Nolan za nacionalnu radioteleviziju RTE.

"Tijekom Božića vidjeli smo intenzivniju razinu druženja i prijenosa virusa nego što smo mogli očekivati ​​i to je ono što nas vodi u stvarno neizvjestan položaj u kojem smo sada."

Nolan smatra dabi moglo biti  između 3000 i 6000 slučajeva dnevno, a Irska je u subotu zabilježila više od 3000 slučajeva, gotovo udvostručivši svoj dnevni rekord.

Broj hospitaliziranih oboljelih od covida-19 porastao je na 581 u subotu s 508 dan ranije i više se nego udvostručio u tjedan dana.

Zaraza se također brzo širi preko otvorene granice u britanskoj regiji Sjeverne Irske. Slučajevi na 100.000 ljudi u posljednjih sedam dana porasli su na 577 nakon što su zdravstvene vlasti zabilježile još 3576 slučajeva u proteklih 48 sati.