bez pisama i razglednica

Čekate pošiljku iz Velike Britanije? Od 1. siječnja paketi će stizati sporije

30.12.2020 u 10:01

Bionic
Reading

Paketi s robom koju Hrvati i drugi državljani Europske unije naručuju putem pošte iz Velike Britanije od 1. siječnja 2021. godine moraju imati carinsku deklaraciju koju ispunjava britanski pošiljatelj, piše u srijedu Večernji list

To se ne odnosi na pisma i razglednice, ali bilo kakva roba iz Velike Britanije, koja prema ispregovaranom sporazumu o Brexitu od 1. siječnja nadolazeće godine nije više ni u carinskoj uniji s EU, mora imati carinsku deklaraciju, premda se na nju ne plaća nikakva carina jer je ispregovarano da Britanci smiju prodavati svoje proizvode na jedinstvenom tržištu EU bez kvota i bez carina.

No, to bez carina ne znači i bez carinske deklaracije, koja je potrebna i bez koje pošiljka vjerojatno neće moći stići na odredište. Ta novost mogla bi u početku primjene usporiti primanje paketa iz Velike Britanije.

A takav režim se ne odnosi na robu koja se šalje u Europsku uniju iz Sjeverne Irske, jer taj dio Ujedinjenog Kraljevstva, za razliku do Engleske, Škotske i Walesa, ostaje u carinskoj uniji s Europskom unijom.

Prema podacima poštanskih službi, oko 45 posto međunarodnih pošiljki koje se šalju iz Ujedinjenog Kraljevstvu šalje se u ostatak Europske unije, tako da će broj pošiljki pogođenih ovom potrebom za novom papirologijom biti popriličan, donosi Večernji list.