bez pisama i razglednica

Čekate pošiljku iz Velike Britanije? Od 1. siječnja paketi će stizati sporije

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.12.2020 10:01
  • Objavljeno 30.12.2020 u 10:01
Pošiljke, ilustrativna fotografija

Pošiljke, ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Paketi s robom koju Hrvati i drugi državljani Europske unije naručuju putem pošte iz Velike Britanije od 1. siječnja 2021. godine moraju imati carinsku deklaraciju koju ispunjava britanski pošiljatelj, piše u srijedu Večernji list

To se ne odnosi na pisma i razglednice, ali bilo kakva roba iz Velike Britanije, koja prema ispregovaranom sporazumu o Brexitu od 1. siječnja nadolazeće godine nije više ni u carinskoj uniji s EU, mora imati carinsku deklaraciju, premda se na nju ne plaća nikakva carina jer je ispregovarano da Britanci smiju prodavati svoje proizvode na jedinstvenom tržištu EU bez kvota i bez carina.

No, to bez carina ne znači i bez carinske deklaracije, koja je potrebna i bez koje pošiljka vjerojatno neće moći stići na odredište. Ta novost mogla bi u početku primjene usporiti primanje paketa iz Velike Britanije.

A takav režim se ne odnosi na robu koja se šalje u Europsku uniju iz Sjeverne Irske, jer taj dio Ujedinjenog Kraljevstva, za razliku do Engleske, Škotske i Walesa, ostaje u carinskoj uniji s Europskom unijom.

Prema podacima poštanskih službi, oko 45 posto međunarodnih pošiljki koje se šalju iz Ujedinjenog Kraljevstvu šalje se u ostatak Europske unije, tako da će broj pošiljki pogođenih ovom potrebom za novom papirologijom biti popriličan, donosi Večernji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!