covid-19

U Irskoj je situacija s koronavirusom gora nego što pokazuju dosadašnji službeni podaci

31.12.2020 u 21:58

Bionic
Reading

U Irskoj još uvijek nije i službeno potvrđeno dodatnih 4000 pozitivnih testova na covid-19 obavljenih u posljednja dva do tri dana, što znači da je situacija lošija nego što pokazuju nedavni rekordni dnevni podaci, rečeno je u četvrtak

Irska je u četvrtak treći dan zaredom izvijestila o više od 1500 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dan nakon što je vlada najavila zatvaranje na najmanje četiri tjedna svih trgovina koje nisu nužne, kao i produljenje školskih praznika da bi se suzbio novi nagli epidemijski val.

Od najniže stope zaraze u Europskoj uniji Irska je prije samo dva tjedna stigla do najviše stope zaraze koronavirusom i najbržeg porasta broja zaraženih, nakon što su tijekom većeg dijela prosinca ponovno otvorene trgovine i dio ugostiteljskih objekata.

Voditelj irske Savjetodavne skupine za upravljanje epidemijom, Phillip Nolan na konferenciji za novinare je kazao kako sada više "nema alternative" i da se "definitivno mora suzbiti širenje zaraze".

On predviđa da će se broj hospitaliziranih s covidom-19 do početka siječnja vjerojatno udvostručiti na između 700 i 1000 ljudi, čime bi se mogao brojčano premašiti vrhunac dosegnut tijekom prvog vala.

Ako se širenje virusa ne suzbije, bolnice bi se mogle suočiti s čak 1500 do 2000 pacijenata, rekao je Nolan. 

Da bi se ublažio golem pritisak na sustav testiranja, asimptomatskim bliskim kontaktima potvrđenih slučajeva više se neće savjetovati da se testiraju, već će se od njih tražiti ograničenje kretanja tijekom 14 dana.