pacifički vatreni prsten

U Indoneziji se probudio vulkan; Mount Sinabung izbacio stup pepela 5 kilometara

10.08.2020 u 11:16

Bionic
Reading

Indonezijski vulkan Mount Sinabung na Sumatri u ponedjeljak je uz gromoglasan zvuk, u drugoj erupciji u zadnja tri dana izbacio golem stup pepela visok pet kilometara, a nad čitavim se područjem, po pričanju očevidaca nadvila tama

Erupcija Sinabunga uslijedila je nakon jednogodišnje neaktivnosti vulkana i druga je od subote, kada su vlasti upozorile stanovnike i turiste na moguće izbacivanje lave.

Na dramatičnim snimkama jutrošnje erupcije, što su ih snimili stanovnici vidi se golem oblak gustog pepela koji se uzdiže nad vrhuncem planine u Karu na sjeveru Sumatre, visoke 2460 metara.

"Zvučalo je poput udara groma, a trajalo je nešto manje od 30 sekundi", rekao je u telefonskom razgovoru Reutersu lokalni stanovnik, Fachrur Rozi Pasi.

Stanovnicima i turistima preporučuje se da ostanu izvan radijusa vulkana od 3 km te da nose zaštitne maske kako bi umanjili učinak rasipanja vulkanskog pepela, stoji u priopćenju Agencije za vulkanologiju i ublažavanje geoloških katastrofa.

Zasad nema informacija o ljudskim žrtvama, a glasnogovornica agencije za civilno zrakoplovstvo rekla je da se letovi i dalje odvijaju nesmetano.

"Nad područjem oko Sinabunga nadvio se mrak", rekao je Gilbert Sembiring, koji je stigao u posjet prijatelju. "Ova je erupcija bila veća od one prije dva dana dana."

Sinabung se nalazi u jednoj od vulkanski najaktivnijih zemalja svijeta. Stoljećima je bio neaktivan prije nego što je ponovo erumpirao godine 2010.

Indonezija je smještena na Pacifičkom vatrenom prstenu, području poznatom po seizmičkoj aktivnosti i vulkanskim erupcijama. Na njezinu teritoriju nalazi se oko 130 aktivnih vulkana.