MISLE DA NISU HOMOFOBNI

'U ime obitelji' zatražili HTV-ovu ispriku zbog Šprajca

27.05.2013 u 20:35

Bionic
Reading

Građanska inicijativa U ime obitelji reagirala je na izjave Zorana Šprajca izrečene u sinoćnjem Dnevniku te od HTV-a zatražila da se zbog izrečenih stavova ispričaju svim građanima Hrvatske koji su potpisivali zahtjev za raspisivanje referenduma o definiciji braka. Tvrde i kako je Šprajc više od pola milijuna građana 'teško uvrijedio predbacujući im homofobnost', prenosi Večernji list, te traže da se HTV ogradi od tih stavova

Inicijativi U ime obitelji zasmetala je najava priloga o akciji prikupljanja potpisa za referendum koju su pokrenuli u kojoj je urednik i voditelj Dnevnika Zoran Šprajc 'iznio tvrdnju da se potpisnici zahtjeva za raspisivanjem referenduma zalažu za homofobnu izmjenu Ustava'.

'Zoran Šprajc iskusni je urednik HRT-a pa nema razloga sumnjati u to da je pažljivo odabrao formulacije koje je iznio iznesene u spomenutom Dnevniku, opisani prilog odredio kao vijest dana, a preko pola milijuna građana Republike Hrvatske s namjerom teško uvrijedio predbacujući im 'homofobnost'', stoji u pismu inicijative.

Podsjećaju i kako HRT u svojim programima ne smije zastupati bilo kakva svjetonazorska stajališta te tvrde kako 'Zoran Šprajc ne samo da je središnji Dnevnik HRT-a iskoristio kao poligon za izražavanje vlastitih svjetonazora i da su time uvelike prijeđene i granice onoga što se kolokvijalno naziva 'navijačkim novinarstvom''.

'Gospodin Šprajc je, predstavljajući HRT kao javnu ustanovu, spomenutim prilogom na grub način i uvrijedio stotine tisuća građana Republike Hrvatske. Ovo je po našim saznanjima nezabilježen slučaj u povijesti HRT-a', smatra inicijativa U ime obitelji.


Po njima, HRT je 'barem ovom prigodom djelovao kao glasnogovornik pojedinih interesnih skupina u funkciji njihovog obračuna s građanima drugačijih stavova'.

Stoga su zatražili ispriku svim građanima i ogradu od Šprajcovih stavova u večerašnjem Dnevniku, jer će 'u suprotnom smatrati da su stavovi izneseni u spomenutom Dnevniku stavovi Hrvatske radiotelevizije kao javne ustanove odnosno njezina Ravnateljstva i Programskog vijeća'.

Ispriku nisu dobili pa su najavili 'daljnje korake'.

Nakon što je sinoć putem Facebooka poručio kako mu je 'bar za neko vrijeme što se Dnevnika tiče' sinoćnje izdanje središnje informativne emisije na HTV-u bio 'The Last Waltz' i potvrdio kako odlazi 'isključivo svojom voljom', večeras je stavio novi post.

Na svojem otvorenom profilu, Šprajc je prvo ispričao 'svima koje je uvrijedio jučerašnji navod o 'homofobiji', jer nije mislio ništa loša'. Potom je u svojem karakteristično blago satiričnom tonu dodao:

'Homofobija je samo jedna od brojnih fobija koje ljudi inače imaju – netko pati od agorafobije, netko od klaustrofobije, a netko od homofobije. Nema tu ništa tako dramatično. Svatko se sa svojim strahovima i traumama nosi kako zna i umije. Neki ih se eto, pokušavaju riješiti izmjenama Ustava. I to je legitimno'.