kršenje prava na vjeroispovijed

U ime obitelji Vladi i Stožeru: Ukinite diskriminatorno ograničenje od 25 vjernika u crkvi

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 04.12.2020 16:01
  • Objavljeno 04.12.2020 u 15:30
Željka Markić, čelnica udruge U ime obitelji

Željka Markić, čelnica udruge U ime obitelji

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Udruga 'U ime obitelji' zatražila je od Stožera civilne zaštite, Vlade Republike Hrvatske i zastupnika u Hrvatskom saboru ukidanje mjere Stožera od 27. studenoga kojom se drastično ograničava broj vjernika na bogoslužjima na samo 25 osoba, a kojom se, smatraju, krši pravo hrvatskih građana na slobodu vjeroispovijedi

U ime obitelji je u dopisu navela kako takva mjera nije proporcionalna razini ugroze od epidemije, svodi pravo na slobodu vjeroispovijedi na pravo na javno okupljanje, nesrazmjerno pogađa vjernike, jer isto pravilo ne vrijedi primjerice za broj ljudi u javnom prijevozu i trgovačkim centrima ili u školi te je proizvoljna, a praktično znači da je većini vjernika u Hrvatskoj povrijeđeno ustavno pravo na slobodu vjeroispovijedi.

'Stožer civilne zaštite je mogao donijeti strože epidemiološke mjere koje štite zdravlje, ali ne ograničavaju pravo na slobodu vjeroispovijedi. Osim toga, do danas održavanje misa ni u crkvama u Hrvatskoj ni u EU nije prepoznato kao izvor širenja zaraze', navode iz udruge U ime obitelji.

Udruga svoj prosvjed temelji na međunarodnim dokumentima poput Opće deklaracije o ljudskim pravima, Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima koje jamče slobodu vjeroispovijedi što uključuje i pravo na iskazivanje vjeroispovijedi bogoslužjem, kao i Ustav Republike Hrvatske.

Ustav naglašava da je iz ograničavanja pojedinih prava i sloboda u slučaju u izvanrednih okolnosti izuzeto pravo na slobodu vjeroispovijedi: 'Niti u slučaju neposredne opasnosti za opstanak države ne može se ograničiti primjena odredbi Ustava o pravu na život, zabrani mučenja, surovog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, o pravnoj određenosti kažnjivih djela i kazni, te o slobodi misli, savjesti i vjeroispovijedi', podsjećaju.

Slične horizontalne mjere ograničavanja bogoslužja na mali broj osoba su prije Hrvatske donijele Francuska i savezna država New York, a one su upravo zbog ograničavanja slobode vjeroispovijedi osporene od strane sudbene vlasti.

'Mjera Stožera civilne zaštite o onemogućavanju sudjelovanja više od 25 osoba na bogoslužju umanjuje povjerenje građana u vladavinu prava te otvara vrata da civilna vlast pod različitim opravdanjima i po vlastitom nahođenju može i ubuduće ograničavati slobodu vjeroispovijedi u Hrvatskoj. Ovakvim proizvoljnim ograničavanjem slobode vjeroispovijedi stvara se opasan presedan za kršenja prava vjernika i slobode savjesti u području zdravstva, odgoju i obrazovanju, roditeljskih prava i dr.', zaključuje udruga U ime obitelji u dopisu Vladi, Saboru i Stožeru civilne zaštite, u kojem traži ukidanje navedene mjere.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!