objavio CDC

U Illinoisu prva smrt povezana s e-cigaretama

24.08.2019 u 14:43

Bionic
Reading

Jedan je pacijent umro pošto se kod njega, kao rezultat pušenja e-cigareta razvila teška bolest dišnih puteva, što je prvi takav smrtni slučaj u Sjedinjenim Državama, objavili su američki zdravstveni dužnosnici.

Istodobno je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) izvijestio da su u 22 američke savezne države dosad evidentirana 193 slučaja misteriozne teške bolesti pluća, koju liječnici povezuju s upotrebom elektronskih cigareta. Oboljeli su većinom tinejdžeri i mlađi punoljetnici.

Osoba koja je umrla "hospitalizirana je sa simptomima neobjašnjive bolesti koja je vjerojatno posljedica korištenja e-cigareta", rekla je dr. Jennifer Layden, glavna epidemiologinja države Illinois.

"Bili smo jako žalosni kad smo saznali za prvi smrtni slučaj koji se dovodi u vezu s teškom plućnom bolešću povezanom s korištenjem e-cigarete ili 'vaping' uređaja", rekao je direktor CDC-a Robert Redfield. "Ovaj tragični smrtni ishod u Illinoisu govori u prilog ozbiljnim rizicima povezanim s upotrebom e-cigareta", kazao je.

CDC je iznio podatak po kojemu u brojnim slučajevima korisnici e-cigareta inhaliraju THC, glavni aktivni sastojak kanabisa. Centar ističe da točan uzrok bolesti zasad nije poznat, no da svi slučajevi uključuju e-cigarete koje su neki oboljeli koristili i za konzumaciju različitih proizvoda na bazi marihuane.

Istražitelji nisu objavili ni koji su proizvodi ili sastojci povezani sa svim slučajevima. "Premda svi slučajevi izgledaju slično, zasad se ne zna je li im uzrok isti ili je riječ o različitim bolestima sa sličnim simptomima", priopćio je CDS.

Vlasti analiziraju elektronske cigarete i uzorke pacijenata, dodaju u centru. Slučajevi su prijavljeni u dvomjesečnom razdoblju, između 28. lipnja i 20. kolovoza.

Ranije ove godine, Agencija za hranu i lijekove (FDA) upozorila je na potencijalne probleme s e-cigaretama nakon što je dobila prijave o zdravstvenim problemima ljudi koji ih koriste.

Pušenje je trenutačno u Sjedinjenim Državama na povijesno niskoj razini, no zdravstvene vlasti su zabrinute zbog porasta upotrebe e-cigareta, osobito među tinejdžerima.