USKORO U LJEKARNAMA

U Hrvatsku stigao kanabis u tabletama

13.06.2016 u 16:11

Bionic
Reading

Imunološki zavod zaprimio je prvu seriju kapsuliranog ekstrakta kanabisa, uvezenog iz Kanade, koji bi se vrlo brzo trebao naći u hrvatskim ljekarnama, doznaje se u ponedjeljak iz Hrvatske ljekarničke komore

Ovoga tjedna bit će objavljene i kliničke smjernice koje je, zbog dolaska kapsula kanabisa u Hrvatsku, izradilo Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida.

Predsjednik Hrvatske ljekarničke komore Mate Portolan rekao je Hini da je na skladištu Imunološkog zavoda zaprimljena prva količina uvezenih uljnih kapsula, pakiranih po 200 komada s različitim udjelima djelatne tvari.

Želatinozne kapsule ulja kanabisa izdavat će se isključivo na liječnički recept, a dostupne su u dvije doze, s jednakim omjerom djelatnih tvari THC-a i CBD-a. Jača doza sadrži 5 mg THC-a i 5 mg CBD-a po kapsuli, a slabija 2,5 mg THC-a i 2,5 mg CBD-a.

Liječnici će uskoro moći prepisivati medicinski kanabis pacijentima koji boluju od multiple skleroze, karcinoma, AIDS-a i djeci koja boluju od rijetkog epileptičkog sindroma, što se od listopada prošle godine radilo tek iznimno rijetko, a lijekovi bi se interventno uvozili u Hrvatsku.

Čekamo dodatna tumačenja Ministarstva zdravlja oko analize gotovog pripravka te smjernice o propisivanju. Nakon toga će ljekarne na temelju recepata povlačiti kapsule od Imunološkog te ih izdavati pacijentima za određene dijagnoze, rekao je Portolan.

Predsjednik Povjerenstva za analizu i preporuke primjene indijske konoplje i kanabinoida Ognjen Brborović kaže da su kliničke smjernice za doziranje i primjenu kapsuliranog ekstrakta kanabisa već izrađene, a ovoga tjedna bit će javno objavljene.

V. d. ravnateljica Imunološkog zavoda Lea Lupret Prugovečki u ponedjeljak se nije javljala na pozive. No prije dva tjedna, kada je Zavod dobio dozvolu za promet na veliko lijekova na bazi kanabisa, izjavila je da bi mjesečna terapija u hrvatskim ljekarnama mogla stajati između 1200 i 2000 kuna. Naime, HZZO ne namjerava plaćati liječenje medicinskim kanabisom, što znači da će si ga bolesnici u potpunosti morati plaćati sami.