DETALJI CIJEPLJENJA

U Hrvatsku cjepivo protiv korone stiže u subotu, kome će se prvo podijeliti

22.12.2020 u 21:31

Bionic
Reading

Cjepivo u Hrvatsku stiže u subotu, a detalji Plana cijepljenja na Vladi će biti predstavljeni sutra.

Kada u subotu stigne u Hrvatsku, cjepivo će se čuvati u Zavodu za javno zdravstvo, a onda transportnim hladnjacima razvoziti u sve županije, u 21 centar Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, doznaje Dnevnik Nove TV. Cjepivo, kako kažu, u Hrvatsku stiže kamionima, a ne zrakoplovom. Za njegov transport spreman je DHL Express.

'Nakon brojnih mjeseci pripreme spremni smo distribuirati cjepivo COVID-19 gdje god je to potrebno', poručuje Srebrenka Saks, direktorica DHL Express Hrvatska.

Prve doze koje stižu jednake su za sve zemlje članice EU-a, dakle ovih 9750 doza dobiva jednako svaka zemlja članica, bez obzira na broj stanovnika ili količine kupljenog cjepiva. Sve zemlje članice će simbolično s cijepljenjem krenuti u nedjelju. Samo u ovoj prvoj tranši sigurno je da će transport biti kamionom, a poslije nije isključena ni mogućnost letova avionom.

Druga doza dolazi odmah tjedan dana iza, dakle od 28. prosinca i bit će isporučena do 31. prosinca, potvrdili su Novoj TV danas u Pfizeru.

'Od te druge doze kreću isporuke sukladno narudžbama svake zemlje. U Hrvatsku će u drugom tjednu cijepljenja doći 7800 doza. Dakle, ukupno do kraja godine stiže 17.550 doza. Nakon toga potvrđeno je da će Hrvatska doze dobivati na tjednoj bazi, i to otprilike količinu kao što ćemo dobiti do kraja godine, dakle ovih 17.000 doza i tako otprilike svaki tjedan u prvom mjesecu', javlja Nova TV.

Cijepljenje od nedjelje

Ove prve isporuke su organizirane tako da se cjepivo dopremi u zagrebački Zavod za javno zdravstvo u Zagrebu, a od tamo će se razvoziti u ostale centre. Nakon toga Pfizer će direktno isporučivati naručene doze, u regionalne centre za javno zdravstvo.

Cjepivo stiže u posebnim, tzv. termalnim kutijama, koje cjepivo drže hladnim te sadrže i suhi led, a svaka ima i GPS. Svaka ta kutija ima oko 5000 doza. Cjepivo se u kutijama može čuvati do 30 dana, ali se svakih pet dana mora dodavati suhi led. Ta kutija ne smije se prečesto otvarati, najviše dva puta dnevno. Postoji i mogućnost da se cjepivo čuva i u običnom hladnjaku, na temperaturi od 2 do 8 stupnjeva, ali najviše od pet dana. Na temperaturi od -80 stupnjeva, cjepivo se pak može čuvati i do šest mjeseci.

Gradu Zagrebu oko 2100 doza

U nedjelju i ponedjeljak, kako piše Večernji list, cijepit će se u domovima za starije te zdravstveni radnici koji rade s COVID pacijentima. Kao što se to čini na razini Europske unije, doze cjepiva simbolično će se i u Hrvatskoj rasporediti po županijama sukladno broju stanovnika.

Grad Zagreb u ovoj prvoj isporuci dobit će oko 2100 doza. HZJZ će ih isporučiti Nastavnom zavodu za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar', a Zavod Štampar podijelit će ih domovima za starije i zdravstvenim ustanovama čiji radnici dolaze u dodir s oboljelima od COVID-a.

  • +3
Cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

'Hitnoj ide 130 doza, 200 doza u KB Dubrava, 100 u Zaraznu, a ostalo u domove za starije. Cijepljenje počinje u ponedjeljak', rekao je Večernjem Zvonimir Šostar, ravnatelj NZJZ-a Štampar. U domovima će se, kaže, cijepiti isključivo korisnici, a cijepit će ih njihovi doktori na način kako i inače provode cijepljenje, npr., protiv gripe.

Splitsko-dalmatinskoj županiji namijenjeno je 800 doza.

'Krećemo odmah po dolasku cjepiva s tim prvim simboličnim početkom cijepljenja, a kasnije nastavljamo s cijepljenjem svih prioritetnih skupina', rekla je Željka Karin, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije.

U Istru ide 400 doza, od čega 350 za domove, piše Večernji list.