SLOBODNO ZIDARSTVO U HRVATA

U Hrvatskom saboru sjedi nekoliko masona

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Za pristup u Veliku ložu Hrvatske i stjecanje titule masona trenutačno se 'školuje' petnaestak Dalmatinaca: pet Splićana, četiri Zadranina, Dubrovčanin i nekoliko Hvarana i Bračana. Masoni su uglavnom na visokim funkcijama

Polaganjem prisege na tajnom inicijacijskom obredu, najavljenom za 2012. godinu, pridružit će se skupini od 400-tinjak članova razvrstanih u postojećih devet zagrebačkih, dvije riječke i jednu varaždinsku ložu. Tu je informaciju za Slobodnu Dalmaciju potvrdio jedan od utemeljitelja Velike lože Hrvatske, čiji je identitet, kao uostalom i sve ostalo vezano uz slobodne zidare, tajno.

Potvrdio nam je da edukacija za svakog novog člana traje tri godine, a paralelno s onom za područje Dalmacije upravo se organizira i za Slavoniju. I u njoj će se tijekom 2012. godine također utemeljiti masonska loža.

'Da bi se na nekom području osnovala loža, nužno je imati 15-ak članova koji će deset puta godišnje dolaziti na zagrebačke sastanke. Školovanje traje dugo, za to se vrijeme pristupnici upoznaju s članstvom, uče se pravilima slobodnog zidarstva, simbolici prvog, drugog i trećeg masonskog stupnja, a uz slušanje niza predavanja moraju i sami održati svoja tri samostalna.

Sve su to istaknuti pojedinci, prvaci na svojim poljima i sve odreda intelektualci', kaže jedan od glavnih hrvatskih masona, tvrdeći da se nova loža dugo otvara jer članovi zbog nemogućnosti održavanja kontinuiteta školovanja često ispadnu iz programa.

Među hrvatskim masonima ima i nekoliko članova Sabora, vrhunskih liječnika, biologa, glazbenika, glumaca, ali i novinara, kojima je striktno zabranjeno pisanje tekstova o toj tematici.

Žene ne primaju, novi članovi pristupaju putem preporuka, stupanjem u kontakt preko interneta ili dobivanjem pozivnice, a minimalno moraju imati 21 godinu. Novi nositelji masonske titule morat će se angažirati na humanitarnom planu, pritom se nikad neće busati u prsa napravljenim, služit će kao dobri domaćini kolegama iz ostalih loža koji dođu u posjet na njihov teritorij i svakako će se, u skladu s pravilima, založiti za dobrobit sveukupne zajednice.

Uz tajni hram u zapadnom dijelu Zagreba nedavno su otvorili još jedan na sjeveru grada, koji, primjerice, ima specifičan stol za kojim se okupljaju.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!