NJEMAČKI MEDIJI

'U Hrvatskoj vlada kulturni rat Crkve i države'

17.12.2013 u 11:03

Bionic
Reading

Referendum o ćirilici za koji su potpise sakupili predstavnici Stožera za obranu hrvatskog Vukovara vijest je za njemačke i austrijske medije koji pišu o 'udaru nacionalista na manjine' i 'referendumu protiv srpske manjine'

Jedna od vijesti koja se može danas naći na Spiegel Onlineu, jednom od najčitanijih online medija njemačkog govornog područja, nosi znakovit naslov 'Hrvatski nacionalisti žele smanjiti prava manjina' i svjedoči o tome kako se u Njemačkoj gleda na čitavu priču oko dvojezičnih ploča. Der Spiegel prenosi vijest DPA, u kojoj se ističe da su 'hrvatski nacionalisti mjesecima prosvjedovali protiv ćirilice', a sada su je odlučili i referendumski ukinuti, za što su 'našli dosta podrške u narodu'. Napominje se da su 'nepoznati počinitelji uništili ili maknuli brojne ploče s ćirilicom', a sada su sakupili i 'skoro 700 tisuća potpisa za referendum' kojim bi se onemogućilo uvođenje ćiriličnog pisma.

Austrijska javna televizija ORF pak izvještava o 'stotinama tisuća potpisa protiv ćirilice', a cilj je organizatora sakupljanja 'na referendumu isposlovati promjenu Ustava usmjerenu protiv srpske manjine'. ORF pripadnike tzv. Stožera opisuje kao 'većinom veterane iz građanskog rata 1991-1995' te napominje kako je oporbeni HDZ prvotno podržavao takav referendum, no da ga sada želi spriječiti.

Popularni austrijski portal Nachrichten.at ističe da su 'više od trećine stanovnika Vukovara Srbi', pa stoga stožeraši žele referendum po kojem bi nacionalne manjine svoja prava mogle ostvariti na lokalnom nivou samo ako su većina. Podsjeća se i da je nedavno održan 'referendum o zabrani homoseksualnog braka' te da se ponašanje Stožera može opisati kao 'slično puču'.

Frankfurter Allgemeine Zeitung pak prenosi videoprilog Deutsche Wellea u kojemu se tvrdi da u Hrvatskoj 'vlada kulturni rat između lijevoliberalne vlade i Katoličke crkve' te da Crkva stoji iza konzervativnih snaga.