40-AK SLUČAJEVA U ZG-U

U Hrvatskoj prva epidemija ospica od 2008!

28.01.2015 u 09:38

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se potvrđeno širi epidemija ospica koje nisu uvezene izvana, prva od 2008. godine, a najviše je oboljelih za sada identificirano u Zagrebu, poručili su iz HZJZ-a

'Za razliku od nekoliko posljednjih godina kada smo zabilježili samo pokoji slučaj u osoba koje su se zarazile izvan zemlje što se naziva importiranim slučajevima oboljenja, u Hrvatskoj trenutačno ima oboljelih od ospica koji su se zarazili u zemlji. Zadnju epidemiju u Hrvatskoj imali smo 2008. sa 50-ak oboljelih', kažu u HZJZ-u.

U posljednjih godinu dana u Europi je od ospica oboljelo više od 10.000 djece. Zabilježeno je pet encefalitisa i tri smrtna slučaja. Epidemija ospica mnogo većih razmjera već je ranije pogodila Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu pa se njihovo javljanje u Hrvatskoj očekivalo.

Brojke na terenu značajno su veće

Prijave o oboljenju u HZJZ-u kontinuirano se zaprimaju tako da se brojevi stalno mijenjaju.

'Službeno imamo devet prijava oboljelih na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije od prosinca 2014., no na temelju informacija s terena znamo da je oboljelih više. Epidemiološka anketiranja i ispitivanja kontinuirano se provode. U obradi je oko 40-ak osoba na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, jedna osoba iz Vinkovaca koja se zarazila izvan Hrvatske i jedna osoba iz Rijeke koja se zarazila izvan Hrvatske', kažu u HZJZ-u.

Na temelju epidemiološkog ispitivanja utvrđeno je da su se neki od oboljelih zarazili izvan Hrvatske, a potom su infekciju prenijeli na svoje bliske kontakte koji nemaju imunitet protiv ospica, što znači da nisu preboljeli ospice niti su cijepljeni protiv njih. Od prijavljenih, petero su djeca, a četvero odrasli.

'Možemo govoriti o epidemiji jer su slučajevi povezani, a broj je u odnosu na prethodne godine povećan. Prema dosadašnjim podacima nije bilo težih komplikacija bolesti; za dvoje imamo informaciju da se razvila upala pluća, no osobe su ozdravile', kažu u HZJZ-u.

Jedina prava zaštita je cijepljenje!

Posljednjih godina zapadnim se zemljama širi tzv. antivakcinalistički pokret. Budući da su mnoge opasne zarazne bolesti u nekoliko posljednjih desetljeća bile gotovo potpuno iskorijenjene, stanovništvo je zaboravilo na njihove užase, a istovremeno je postalo pretjerano senzibilizirano na navodne nuspojave cijepljenja. Ova propaganda u nekim je zemljama rezultirala padom procijepljenosti i ponovnim izbijanjem epidemija.

Epidemiologinja dr. Vesna Višekruna Vučina još je krajem 2014. upozorila da bi se ospice zbog pada procijepljenosti mogle vratiti.

'Hrvatska još uvijek ima visok stupanj procijepljenosti od preko 95 posto. No u 2013. smo u tzv. prima vakcinaciji, u kojoj se cijepe djeca do godine dana, zabilježili procijepljenost ispod 95 posto. Drugo cijepljenje bilo je veće - oko 97 posto. To je ipak primjetan pad jer smo godinama imali procijepljenost djece od 99 posto; nisu se cijepila samo ona koja su imala neke kontraindikacije jer je to živo cjepivo. Sada je zbog onog famoznog članka Andrewa Wakefielda, koji je tisuću puta dokazima demantiran, porastao strah roditelja od kombiniranog cjepiva MoPaRua. To nije problem samo u Hrvatskoj. Mi samo kaskamo deset godina za drugima', objasnila je za tportal Višekruna Vučina.

Naši stručnjaci ističu da je za zaštitu od iznimno zaraznih ospica od ključne važnosti održati visoku procijepljenost jer je to najefikasniji način za sprečavanje bolesti. Visokim stopama procijepljenosti stvara se tzv. imunitet krda koji štiti i one rijetke osobe koje se ne mogu cijepiti iz medicinski opravdanih razloga.

U sprečavanju širenja infekcije također je važno pravovremeno otkrivanje oboljelih i njihova izolacija te identificiranje i obrada osoba koje su bile u kontaktu s oboljelima kako bi se neimunima ponudila zaštita nakon izlaganja virusu, tzv. postekspozicijska profilaksa.

U cijelom tom procesu ključno je da liječnik prijavi oboljele kod kojih postoji sumnja na ospice nadležnom epidemiologu kako bi se epidemiološki posao mogao u potpunosti izvršiti.

'Ospice su visoko zarazna virusna bolest koja započinje povišenom tjelesnom temperaturom, konjuktivitisom, kašljem s karakterističnim enantemom na bukalnoj sluznici. Nakon toga stadija, trećeg ili četvrtog dana bolesti izbija karakterističan osip, najčešće prvo iza ušiju, na čelu, potom po licu, ispod kose, vratu, prsima, nerijetko na dlanovima i stopalima. Osip izbija 48 sati i traje četiri, pet dana, a nakon toga koža se peruta.

Osobama koje primijete navedene simptome, a nisu preboljele ospice i nisu cijepljene protiv ospica, preporučujemo da se što prije jave svom liječniku kako bi se pravovremeno bolest dijagnosticirala, kako bi se izolirali i kako bi obrada njihovih kontakata krenula čim prije', poručuju iz HZJZ-a.